У ЛОДА прогнозують зростання захворюваності на коронавірус на Новий рік та Різдво

ковід

Через недотримання мешканцями карантинних заходів, на зимові свята очікується збільшення кількості хворих на коронавірус.

Через недотримання мешканцями карантинних заходів на зимові свята очікується збільшення кількості хворих на коронавірус.

Про це під час брифінгу розповіла експертка департаменту охорони здоров’я ЛОДА з пульмонології Надія Рудницька.

«Медична система працює нон-стоп, борячись щоденно за життя людей. І дивно бачити, що наші люди досі сприймають цю хворобу легковажно. Якщо ми мали останнім часом невеличке зниження рівня інфікованих, то тепер ми на порозі збільшення кількості хворих, бо люди абсолютно не дотримуються карантину. Бачимо велику кількість людей у транспорті, в розважальних центрах, на святкуваннях корпоративів. Це призведе до зростання кількості інфікованих. На Новий рік та Різдво медики матимуть більше роботи», - спрогнозувала експертка.

За її словами, пацієнти, які зараз лікуються в стаціонарах, - набагато важчі, ніж ті, що лікувались навесні. Окрім того, під загрозою тепер не лише літні люди, а й молодь.

«Вірус зараз відрізняється тим, що вражає абсолютно здорових молодих людей. Необов’язково мати якусь патологію, аби мати серйозні ускладнення від ковіду. Імунологи уже говорять про те, що вірус має різні штами: більш агресивні та менш агресивні. Зміни у геномному складі вірусу призводить до того, що він стає непередбачуваним. Уламки вірусу, які є в організмі, провокують неправильну лавиноподібну нескоординовану реакцію імунної системи організму, внаслідок чого розвивається гострий респіраторний дистрес-синдром, який потребує госпіталізації та великих матеріальних витрат для його усунення», - розповіла Надія Рудницька.

Наразі ж заповненість ліжок у стаціонарах знизилася до 40,9%.

«За попередню добу в опорні лікарні визначені для надання допомоги пацієнтам з коронавірусом госпіталізовано 107 пацієнтів. Станом на ранок на стаціонарному лікуванні перебуває 1486 хворих, з них 129 – на лікуванні в реанімаційних відділеннях, 26 – на апаратах ШВЛ», – розповів директор департаменту охорони здоров’я Львівської ОДА Орест Чемерис.

За його словами, киснем забезпечені 2750 ліжок, що становить 75% від загальної кількості.

Як розповів Орест Чемерис, сьогодні міжвідомча комісія з перевірки опорних ковідних лікарень перевіряє два останні медичні заклади.

«З понеділка комісія приступає до опрацювання результатів перевірок. За підсумками буде підготовлена відповідна довідка», – розповів директор департаменту.

Нагадаємо, після смерті двох пацієнтів у Жовквівській лікарні комісія перевіряє усі ковідні установи на  спроможність електромереж та техніку безпеки, а також безпеку використання всіх кисневих установок та апаратури. До її складу комісії увійшли представники департаменту охорони здоров’я, паливно-енергетичного комплексу, Держпраці. Насамперед комісія перевірила найбільш заповнені установи. Висновки будуть містити технічні характеристики по кожній лікарні, на підставі яких будуть формулювати рекомендації.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: