Які свята відзначають 18 грудня (іменини, народні прикмети)

1544949855_mezhdunarodnyy-den-migranta

ІА Дивись.info склала добірку важливих подій і свят, які відзначають 18 грудня в Україні та світі.

У світі відзначають Міжнародний день мігранта.

Цього дня 1990 року була прийнята Міжнародна конвенція про захист прав всіх трудящих-мігрантів і членів їх сімей. Асамблея підкреслила необхідність прийняття подальших заходів для забезпечення дотримання прав людини та основних свобод всіх мігрантів.

Яке сьогодні релігійне свято

18 грудня Савин день. Святий Сава був відомий тим, що зціляв хворих і біснуватих людей. У народі кажуть, що на Саву не можна працювати. Крім того, в цей день категорично заборонено лаятися і сваритися. Вважається, що сватання в Савин день, 18 грудня, обіцяє щастя молодим. А людина, яка народилася в цей день, обов'язково буде працьовитою.

Православна церква вшановує пам’ять святого Сави Освяченого, який жив приблизно в V столітті на території Каппадокії. Чоловік народився в родині християн і вже у вісім років вирушив вивчати Слово Боже в монастир святої Флавіани. Там святий прожив десять років, хоча батьки просили його повернутися додому. Втім, Сава бачив своє призначення лише у служінні Богу.  Згодом він навіть перебрався до печери, де провів ще п’ять років. Після смерті свого ігумена, преподобного Євтимія, чоловік оселився неподалік від обителі Герасима Йорданського.

Які традиції на свято 

Преподобного Саву називають батьком зимового Миколая. Він мав дар зцілювати молитвами. Також цього дня посилюються морози.

Це свято в давнину вважалося сімейним. Жінкам навіть заборонялося працювати. Як правило, всі сиділи вдома, а на стіл подавали пироги, капусту та квашені яблука.

Що не можна робити

Краще не планувати важливих справ, бо ладу їм не буде.

Вагітним жінкам не рекомендується цього дня мити голову — у дитини буде погана пам’ять.

Що можна робити 18 грудня

За прикметами, на Саву потрібно молитися та добре себе вести, щоб преподобний не образився.

Хто цього дня посватається, шлюб того буде щасливим.

Цього дня святкують іменини

Згідно з церковним календарем, 18 грудня День ангела відзначають власники п'яти імен. Поздоровлення з іменинами приймають люди, яких звуть: Геннадій, Захар, Ілля, Сава, Сергій.

Головними іменинниками дня є чоловіки на ім'я Сава. Це ім'я походить від давньогрецького імені Саббас, що походить від арамейського слова «саба», що перекладається як - мудрець, старець. Святі на ім'я Сава в 2020 році шануються 32 рази, а в грудні - тричі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: