Помилки під час прання, які здатні зіпсувати речі

i112477
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

Всі ми любимо чистий випраний одяг, а речі, які після прання виглядають мов нові – подобаються ще більше. Але для того, аби зберегти презентабельний вигляд одягу та не зіпсувати його, слід знати про певні правила та уникати помилок.

stirochka.com.ua розповість вам про найпоширеніші помилки при пранні речей та експлуатації пральної машини, які здатні зіпсувати улюблені речі.

1. Помилки під час сортування речей

Звісно, всі знають про сортування за кольором, але сортувати потрібно і за типом тканини. Важливу роль відіграє і температурний діапазон. Так, синтетику, яка витримує максимум 40 градусів, не можна прати базом з бававною, адже остання не втратить свого вигляду і після прання в окропі в той час, як штучні тканини просто “розлізуться”.

2. Помилки під час видалення плям

Якщо ви звикли прикладати неймовірні зусилля під час видалення плям та несамовито терти і чухати забруднене місце всім, що потрапить під руку – то не дивуйтеся утвореній дійці чи облізлій фарбі.

BRIGHTSIDE.ME

3. Неправильне дозування пральних засобів

Перебір з пральним засобом, відбілювачем чи кондиціонером є найпоширенішими помилками при пранні. Під час прання важливо не переборщити з пральними засобами, а особливо – з сухим пральним порошком. Велика кількість порошку створює надлишок піни, яка не виполощеться в повному обсязі з волокон. В результаті отримаєте білі полоси та розводи на тканині. Як не парадоксально, але надлишкова піна також затримує бруд у волокнах і погіршує якість прання.

4. Блискавки, гудзики та інша фурнітура

Перд пранням блискавки та кнопки на речах потрібно застебнути. Ланцюжки, метелеві накладні прикраси та іншу фурнітуру за можливості слід зняти (можна навіть відпороти, а після прання пришити знов). Це не займе багато часу, але убереже речі від затяжок, а металеве оздобрення – від потускніння, яке йому гарантоване при контакті з пральними засобами.

Що стосується гудзиків, то їх експерти радять розстебнути, інакше в процесі прання вони можуть відірватися.

5. Помилки при пранні пуху і пера

Якщо перете у машині пуховики, пір’яні подушки та ковдри – завжди вмикайте цикл додаткового полоскання. Пух та перо добре абсорбують піну, тому одного полоскання в такому випадку замало. Якщо порошок залишиться у пухово-пір’яному наповнювачі, то завадить нормальному процесу сушіння, а також зменшить теплоізоляційні властивості.

Hidroinženjering & Economic d.o.o.

BRIGHTSIDE.ME

6. Перевантаження пральної машини

Не важливо, які саме речі ви будете прати – не завантажуйте машину під зав’язку. Найоптимальнішим вважається завантаження барабану на 2/3, а для делікатних і тонких тканин 1/2. У перевантаженому барабані зменшується якість прання, речі можуть порватися чи сильно зкошлатитися, а термін служби пральної машини значно скорочується.

7. Надлишок відбілювача та кондиціонера

Використання будь-якого відбілювача, будь то кисневий чи хлорний з часом позначається на міцності тканини.

Що стосується кондиціонера, то його додавання значно погіршує теплоізоляційні властивості та адсорбційну здатність тканини.

8. Помилки при пранні еластану, біфлексу та спандексу

Прання речей з таких тканин (купальники, спортивний одяг, костюми для серфінгу, гімнастичні тріко, тощо) у машині-автомат заборонено. В протилежному випадку вони досить швидко втратять свій вигляд і форму. Речі з таких тканини перуть виключно руками у прохолодній воді.

15 Widespread Mistakes We Make When Washing Clothes | Vicious Kangaroo

BRIGHTSIDE.ME

9. Помилки при догляді за пральною машиною

Пральна машина також потребує догляду та чистки, інакше стане джерелом не приємного запаху і плісняви. Майже на всіх пралках відсік для пральних засобів знімається, тому вимити його досить легко. Не закривайте барабан машини одразу після прання, а краще – залишайте його привідкритим постійно.

Раз у квартал-два (залежно від частоти використання пральної машини та якості водопровідної води) запускайте холосте прання на максимальній температурі з додаванням пачки лимонної кислоти або склянки оцту щоб прочистити машину.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: