На скільки зросте вартість хліба в Україні

baked-1239257_960_720
Фото: pixabay.com (ілюстративне)

В Україні підвищились ціни на борошно, однак, кажуть експерти, на вартості хліба це позначиться менше, позаяк існує велика конкуренція на ринку.

Зокрема, у нинішньому році аграрії зібрали на 7 млн тонн зернових менше, ніж зазвичай, розповів голова ГО «Борошномели України» Родіон Рибчинський в етері «Україна 24» у п'ятницю, 18 грудня.

«Це менший урожай в статистичному вигляді. Поточного року зібрали 25,1 мільйона тонн пшениці, минулого — 28,3 мільйона тон. А для внутрішнього споживання, зокрема годування тварин, потрібно 8,5 мільйона тон. Тобто не варто нагнітати паніку», – каже Рибчинський.

За його словами, борошно зросте в ціні, тому що 90% собівартості борошна — це ціна пшениці.

«Зростає собівартість пшениці, ми купуємо її в сільгоспвиробників, і 90 відсотків ціни переносимо на собівартість борошна. Ціна останнього за 2 місяці зросла на 2 тисячі гривень за тонну. Хліб при цьому подорожчав приблизно на 10 відсотків, тому що хлібопекарські підприємства не можуть постійно підвищувати ціни через конкуренцію на ринку», – каже експерт.

Утім, пояснює Родіон Рибчинський, справа не лише в борошні.

«З 1 січня підвищується мінімальна зарплата, значить, збільшуються податки із зарплат, які сплачує кожне підприємство. Щомісяця змінюється ціна на тепло та електроенергію. Усі ці складові переносяться на готову продукцію», — розповів він.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: