В Україні зросла вартість житла, - НБУ

житло6
ілюстративне фото

Ціни на нерухомість також помірно зросли, попри пандемію та сповільнення економічної активності.

Попит на ринку нерухомості в Україні відновився та поволі зростає, адже доступність житла залишається високою за історичними мірками.

Про це йдеться у річному звіті про фінансову стабільність, презентований сьогодні Нацбанком України, - передає Finance.ua.

«Після стрімкого падіння у ІІ кварталі цього року майже на третину у річному вимірі попит на нерухомість почав поволі зростати. У ІІІ кварталі 2020 року вже було укладено на 2,8% більше угод купівлі-продажу житла, ніж рік тому – відкладений попит поступово реалізується. З початку карантину у Києві було виставлено на продаж близько півсотні житлових комплексів (+11% р/р) – і це попри тимчасове зниження попиту на піку карантинних обмежень та обмежену роль іпотеки на ринку житла», – йдеться у звіті.

Зазначається, що висхідний тренд попиту обумовлений, з-поміж іншого, зростанням доступності житла, яка за «десятиліття збільшилася більш ніж у два рази».

«За рік показник Price-to-income майже не змінився, оскільки темпи зростання номінальних доходів населення та цін на житло були майже тотожними. А от Price-to-rent – зріс, адже ціна оренди житла росла більш повільно, ніж його вартість», – повідомляють у НБУ.

Водночас, за даними Нацбанку, ціни на житло у країні продовжують стабільно зростати.

За даними фахівців, збільшення вартості житла цьогоріч було обумовлене передусім зростанням цін на будматеріали: на 5,3% р/р на кінець вересня.

Крім того, свою роль відіграли пожвавлення іпотечного кредитування та зростання рівня заощаджень населення в умовах кризи. Також ріст цін певною мірою пояснюється зниженням ставок за депозитами, що є альтернативним напрямом для інвестування у житло. За даними НБУ, висхідний тренд цін збережеться і надалі.

У звіті зазначається також про тенденцію, за якою темпи введення будівель в експлуатацію уповільнилися.

«За перше півріччя 2020 року у Києві було офіційно введено в експлуатацію майже вдвічі менше житла у багатоквартирних будинках, ніж рік тому. Це передусім пов’язано з ускладненням процесу отримання сертифіката про введення в експлуатацію через складну та тривалу реформу ДАБІ. Загалом в Україні (крім Києва) падіння було значно меншим – на 5,2% р/р, оскільки за регіональними органами будконтролю залишився обмежений функціонал, який дає змогу видавати дозвільну документацію для забудови, розрахованої до 400 осіб, що переважає у регіонах», – зауважують автори звіту.

Крім того, констатують у Національному банку, на сьогодні іпотека все ще не впливає на роботу ринку нерухомості.

«За рахунок іпотеки на сьогодні фінансується менше 5% угод з купівлі житла. Тож потенціал зростання іпотечного кредитування суттєвий. Від початку року разом зі зниженням загального рівня ставок помітно зменшилася вартість житлових кредитів: за результатами самооцінки власної іпотеки банками, ефективна ставка за десять місяців 2020 року зменшилася майже на 7 в.п до 14,7%», – йдеться у звіті НБУ.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: