У Львові просять встановити меморіальні дошки галицьким фотографам

6-4
Юліан Дорош. У дорогу, поч. 1930-х рр. (Світло й Тінь. – 1935. – Ч. 6). Джерело: Фотографії старого Львова

До Львівської міськради подали листи щодо встановлення меморіальних таблиць відомим фотоаматорам міста — Ярославу Ковалю та Юліану Дорошу.

Із відповідним проханням звернулась до мерії ГО «Центр історичної пам'яті», - повідомляється на сторінці «Львівського фотомузею» у Facebook.

Зокрема, Ярославу Ковалю хочуть встановити меморіальну дошку на будинку по вулиці Грюнвальскій, 11/3а. Тут митець провів останні роки життя.

Натомість, меморіальна дошка має з'явитись і на вулиці Костя Левицького, 76/12, де мешкав Юліан Дорош майже пів століття.

Хто такий Ярослав Коваль

Як зазначає ГО «Центр історичної пам'яті» у зверненні до мерії, Ярослав Коваль — неординарна постать українського фотоаматорського руху Галичини. Його шлях до фотомистецтва розпочався у десять років. У 1930-х роках Коваль став особистим фотографом митрополита Андрея Шептицького. Його також назвали «королем галицької фотографії», а світлини — справжніми реліквіями.

«Окрім того, митець збирав та реставровував дерев'яні скрині, колекціонував елементи вбрання різних етнічних груп українських Карпат, вишивки, екслібриси, конструював колажі з власних знимків, витинанок, каламарів, писав вірші і полемічні статті. Став одним з організаторів Історико-краєзнавчого музею культури та побуту Бойківщини в селі Цінева (Польща — ред.)», - вказано у зверненні.

Помер фотомитець у 1997 році.

А Юліан Дорош?

«Юліан Дорош — непересічна постать українського мистецького процесу міжвоєнного Львова. Він є автором першого в Галичині україномовного підручника із фотосправи і його справедливо називають зачинателем професійного національного кіно на західноукраїнських землях.

Загалом творчий доробок Ю. Дороша становить понад 12 тисяч унікальних українських кадрів, що відображають народне мистецтво Галичини, мають науково-пізнавальне і виховне значення, є загальнонаціональним надбанням», - відзначають дослідники.

 

Окрім цього, його фотографії публікувались в працях з археології, етнографії, народного мистецтва.

Фотограф помер у 1982 році.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: