Які свята відзначають 22 грудня (іменини, народні прикмети)

IMG_5006

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 грудня в Україні і світі. 

ІА Дивись.info склала добірку свят і важливих подій, які відзначають 22 грудня в Україні і світі.

Свята 22 грудня

Сьогодні своє професійне свято відзначають енергетики. День енергетика в Україні святкують у найбільш короткий світловий день року, що можна вважати досить символічним, зважаючи на роль працівників сфери енергопостачання в сучасному суспільстві. Робота енергетиків полягає в забезпеченні одного з найважливіших благ цивілізації — тепла і світла. Завдяки їхній щоденній праці в наших будинках, школах, лікарнях та дитячих садках створені умови для комфортного перебування.

Історія появи цього свята сягає своїм корінням в 60-і роки минулого століття, коли був започаткований День енергетика СРСР. Його призначили на 22 грудня на честь ухвалення в 1920 році Державного плану електрифікації Московії. З 1980 року День енергетика СРСР відзначали у третю неділю грудня, тому багато організацій цієї галузі за звичкою відзначають своє професійне свято саме цього дня.

День енергетика в Україні відзначається разом із іншими країнами колишнього Радянського Союзу: Московією, Вірменією, Білорусією, Киргизстаном. Сьогодні вже стала обов’язковою згадка в привітанні співробітників енергетичної галузі про екологічно чисті джерела енергії.

Щорічно 22 грудня в Україні відзначається День працівників дипломатичної служби», встановлений Указом президента № 1639/2005 від 21 листопада 2005 року.

Непорочне зачаття Діви Марії — католицький догмат, згідно з яким Марію з Назарету від миті її зачаття не забруднив перворідний гріх. Хоча вона була зачата Св. Йоакимом і Св. Анною, але з ласки Божої гріх прабатьків Адама і Єви не проявився в ній.

Яке сьогодні релігійне свято

Одне з грудневих свят – День Святої та праведної Анни. Його встановлення пов’язане з непорочним зачаттям праведною Анною доньки Марії – Матері Ісуса Христа. Свята Анна, мати Пресвятої Богородиці, була молодшою донькою священика Матфана з Вифлеєму. Її видали заміж за святого Йоакима. Довгий час свята Анна була безплідною, але через двадцять років ангел Господній повідомив подружжю про те, що у нього народиться донька, яку буде благословляти все людство.

Згодом в один із днів вже немолода Анна відчула, що носить дитину під серцем. За народним віруванням, літо зустрічається із зимою двічі на рік: на Стрітення та в день святої Анни. За давнини це свято особливо шанували вагітні жінки, яким протягом дня заборонялося братися за будь-яку роботу. На Ганни, крім узгодження святкувань, виготовляли різдвяні прикраси — «павуків» та «їжаків» з соломи. З цього дня починали готуватися до свят і жінки: білили та прибирали оселі, краще підгодовували свиней, щоб мати свіжину до Різдва.

Іменини 22 грудня

Цього дня іменини святкують: Анна (Ганна), Василь, Володимир, Євфросинія, Олександр, Софрон, Степан.

Народні прикмети 22 грудня

Сьогоднішній день своїм святом і бджолярі. Так, вранці вони приходили в бджоляник і читали спеціальні замовляння на здоров’я бджіл. Саме це, згідно з віруваннями, допомагало отримати багато меду в наступному році.

Без особливої потреби 22 грудня з дому не виходили, особливо ввечері, оскільки вірили, що саме зараз хижі звірі збираються в зграї, і це може становити небезпеку для людини.

У народному епосі 22 грудня вважали часом, коли борються між собою сили світла і темряви. Такі були прикмети тих часів! Предки зверталися до Красну сонечку і славили його, щоб холодні дні скоріше закінчилися. Говорили, що зараз Сонце вмирає і знову відроджується. Селяни наслідували сонця, спочатку погасивши полум’я і знову здобувши його.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: