Україна не отримала остаточний звіт Ірану щодо катастрофи літака МАУ

мау1

Українська сторона наразі не отримала технічний звіт про січневу катастрофу українського пасажирського літака авіакомпанії МАУ, збитого поблизу Тегерану.

Про це повідомив заступник міністра закордонних справ України Євгеній Єнін, передає УНН.

«Жодного звіту ніхто українській стороні не передавав», - сказав дипломат.

З його слів, згідно з додатком 13 Чиказької конвенціі (Конвенції про міжнародну цивільну авіацію), «драфт» звіту має бути переданий всім сторонам, що беруть участь в розслідуванні, у тому числі Україні.

Після цього українська сторона може висловити пропозиції та зауваження, які Іран, як сторона, що відповідає за розслідування, може взяти до уваги. Якщо вона їх не враховує, про це зазначається окремо. Далі звіт має затвердити Міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).

«Звіт дуже важливий як для нашого переговорного процесу, у тому числі визначення рівня компенсацій, так і для усунення недоліків у системі організації безпеки польотів в Ірані. Окрім того, технічний звіт лягає в основу кримінального провадження для притягнення всіх винних до відповідальності. ми вимагатимемо об’єктивного та неупередженого технічного розслідування», - зазначив він.

Нагадаємо, літак МАУ рейсу Тегеран-Київ було збито вранці 8 січня 2020 року відразу після вильоту з аеропорту столиці Ірану. В результаті загинули всі 176 осіб на борту. Серед загиблих – 11 громадян України. Більшість жертв були громадянами Ірану і Канади. На четвертий день після катастрофи Іран офіційно визнав, що літак МАУ збили його військові, які помилково сплутали його з ворожою ціллю. Іран дотримується позиції, що авіакатастрофа сталася через «людську помилку» оператора ППО.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: