Коли в Україні проведуть перепис населення та чому він настільки необхідний

перепис населення

Востаннє перепис населення в Україні проводили у 2001 році. Тепер у Кабміні замислились над новим етапом, однак через відомі причини, цей процес знову відтерміновують.

Міністр Кабінету міністрів України Олег Немчінов запевняє, що найімовірніше перепис населення проведуть у 2023 році. Наразі — триває підготовка до цього процесу. Таку думку він висловив у етері телеканалу «ПРЯМИЙ» у середу, 23 грудня.

«Почнеться підготовка до перепису населення у 2023 році, тому що це складний процес, який виписаний відповідними протоколами ООН. Процес триває від півтора року - від моменту, коли ми подаємо офіційну заявку до проєкту складання плану перепису, підготовчих робот», - пояснює Немчінов.

За його словами, перепис планувався на 2020 рік. У кінці 2019 року був проведений пробний перепис у декількох міських і обласних районах і, крім того, була спроба оцінки наявного населення.

«Ми будемо починати роботу в кінці 2021 року. Основні бюджетні видатки за планом Держстату у 2022 році і перепис (здійснимо — ред.) у 2023 році, але я дуже важливий момент: ми у цьому році підписали дуже важливий меморандум в онлайн-режимі з профільною інституцією ООН, яка дозволяє у 2023 році підійти до так званого перепису по реєстрах.

Це буде сертифікована модель, коли за наявності певного реєстра (міграційного, платників податків, банківського тощо), ми зможемо це робити, фактично в онлайн режимі значно дешевше, значно простіше. Головне - верифікувати ці дані. Дані які потребують соціологи, демографи і економіка», - додав міністр.

Як пояснює Олег Немчінов, перепис - це стандарт цивілізованої країни, який дає можливість отримати дані не тільки про наявне населення, а також його етно-релігійний склад, соціальні, комунікаційні, різноманітні процеси, які дозволяють правильно будувати соціальні моделі.

«Зараз ми маємо два кейси. Перший — проведення планового перепису населення у 2023 році. Для цього є певне підґрунтя, раніше ми не могли провести через панлемію, тому що в традиційному переписі за оцінками Держстату передбачається 150 тисяч переписників: з однієї сторони — це потенційні суперрозносники, з іншої — люди, які контактуватимуть щоденно з різними людьми і не можливо буде визначити, де вони заразились. Тобто, це грошова складова і фізична, пов'язана з пандемією коронавірус», - зазначив Немчінов.

Нагадаємо, у жовтні торік в Держслужбі статистики повідомляли, що перепис населення планується на 2020 рік. Тоді цей процес запланували у період з 10 листопада по 23 грудня 2020 року, однак у з'язку з пандемією коронавірусної хвороби COVID-19 цього так і не відбулось.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: