У Львові відреставрували скульптури стародавнього костелу

DSC_0756 (1)
Фото: Санктуарій святого Антонія

Напередодні Різдва Христового, яке Католицька Церква латинського обряду святкує 25 грудня, завершилась реставрація фасадних сходів при францисканському костелі св. Антонія у Львові.

Про це повідомили у пресслужбі храму.

Реставраційні роботи розпочалися ще в жовтні 2019 р. і тривали по грудень 2020 р. Спершу передбачувана дата закінчення цих робіт була іншою, проте у зв’язку з карантином, впровадженим через коронавірусну інфекцію, реставрація тривала дещо довше.

Реставраційні роботи складалися з двох етапів.

Спершу були демонтовані уся кам’яні елементи: сходи, балюстрада і фігура Матері Божої, та відвезені до відповідної майстерні. Там вони були очищені від моху і лишайників, після чого розпочалася їх безпосередня реставрація. Праця була дуже клопіткою, адже вимагала неабиякої пильності, майстерності та відповідних вмінь.

Пізніше мало місце відновлення сходової конструкції, яке тривало близько шести місяців. Працівники доклали чимало зусиль, щоб правильно встановити всі кам’яні елементи і не пошкодити жодного з них.

Разом зі сходами відреставровано також фігуру Матері Божої Непорочного Зачаття, що знаходиться на їхній терасі, виконану в стилі рококо у 18 ст. скульптором і архітектором Фабіаном Фесінгером.

Фасадні сходи з двостороннім входом і терасою внизу були побудовані кілька століть тому. Їх перша реновація разом із балюстрадами, фігурою Богородиці та ангелами, які Її адорують, мала місце у 1901 р. Пізніше сходи та балюстрада були частково відновлені у 70-их роках 20 ст., і від цього часу жодних робіт з їх реставрації не проводилось.

Сьогодні сходи барокового костелу набули свого первинного вигляду, адже на їхню терасу повернулися фігури двох ангелів, які адорують Діву Марію. У жовтні 1964 р. вони були скинені та пошкоджені. Вцілілі частини фігур зберігалися у костелі, а в 2012 р. були віддані на реставрацію. Деякі фрагменти скульптур ангелів були втрачені, тому відновити їх вдалося лише за допомогою архівних фотографій.

Реставраційні роботи проводилися завдяки фінансовій підтримці національного інституту польської культурної спадщини за кордоном „POLONIKA”.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: