У Львові відкриють меморіальну таблицю сценографу Мирону Кипріяну

мирон
Фото: відкриті джерела

На вулиці Вітовського у Львові на будинку, де мешкав головний художник театру ім. М. Заньковецької Мирон Кипріян, 29 грудня о першій годині відкриють  меморіальну таблицю.

Ця подія логічно завершить низку інших заходів, приурочених 90- річчю народного художника України, лауреата Національної премії України ім. Т. Шевченка та премії імені В. Клеха Мирона Кипріяна, якого не стало в листопаді минулого року, з посиланням на пресслужбу театру ім. М. Заньковецької повідомляє "Еспресо.Захід".

Властиво, йдеться про заходи, пов'язані з відзначенням ювілею цього митця, що тривають у місті Лева від жовтня.  Сценограф, який започаткував у Львові сценографію драматичної сцени та здійснив художнє оформлення понад 350 вистав, з яких біля 200 на сцені театру ім. М. Заньковецької, де пропрацював майже 60 років.

"Рекордсмен серед українських сценографів Мирон Кипріян відомий не лише своєю продуктивність та відмовою від особистого життя на користь мистецтва, –  написала в анотації першої у відзначенні 90-ліття митця виставки – "Мирон Кипріян. Життя проведене в театрі" (що експонувалася у Національному музеї у Львові)", каже  дослідниця його творчості Оксана Шпакович.

Вона також зазначає, що найголовніше – це його новаторські пошуки в контексті розвитку театральної справи. Він врівноважував ролі художника і режисера й один з перших почав творити дієву сценографію. Особливостями творчості М. Кипріяна є тонке переосмислення драматургії, лапідарність, багатозначність чорної коробки сцени, наповненої переважно промовистими символічними деталями.

Цікаво, що взявши за основу свого творчого методу дієву сценографію, саме Мирон Кипріян власним новаторством свого часу зробив театр ім. М. Заньковецької одним із кращих театрів колишнього СРСР. Оксана Шпакович разом із сестрою, ведучою "Суспільного" Дарією Гірною  стала співтворцем документального фільму "СценоГРАФ", присвяченого особистості цього непересічного митця.

Варте уваги, що стрічку вже презентували на ширший загал у межах фотовиставки "СценоГРАФ". Знову її покажуть у день відкриття меморіальної таблиці у межах уже згаданої фотовиставки, де також відбудеться  лекція-бесіда "Мирон Кипріян і його театр" відомої театрознавиці, головної редакторки театрознавчого часопису "Просценіум" Майї Гарбузюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: