Втрати року: хто з відомих людей помер 2020-го в Україні

померли5

Рік, що минає, виявися особливо жорстоким. Він забрав в України та світу великих людей, які творили життя і любили його.

ІА Дивись.info зробила підбірку видатних особистостей, які пішли з життя у 2020 році.

Вже перший місяць року забрав заслуженого художника України Бориса Негоду. Автор серії гравюр  за мотивами творів Ольги Кобилянської «У неділю рано зілля копала», «Земля», циклів пастелей. Свого часу виставки Негоди виставлялися, крім України, в Румунії, Болгарії та США.

Серед втрат лютого – кобзар, композитор та письменник Микола Литвин. Ще у 1965-му (у 18-річному віці) Литвин був заарештований за участь у напівлегальній націоналістичній організації в Тернополі та звинувачений у проведенні «антирадянської пропаганди», тривалий час не працював.

Член національних спілок письменників та журналістів, заслужений діяч мистецтв України. У репертуарі Миколи Литвина — думи, козацькі, стрілецькі та пісні на слова українських поетів, власні твори. Як кобзар виступав у всіх областях України, у Польщі, Словаччині, Литві, США. До власного 77-річчя не дожив два тижні.

20 березня не стало Ірини Бекешкіної – української соціологині, спеціалістки у галузі політичної та електоральної соціології. Вона була науковим редактором бюлетеня «Політичний портрет України» фонду «Демократичні ініціативи». Фонд одним з перших почав проводив екзит-поли, а екзит-пол під час президентських виборів 2004-го зафіксував масштабні фальсифікації, ставши одним з каталізаторів Помаранчевої революції. Бекешкіній було 68, причина смерті – швидкоплинний рак шлунка.

Того ж таки дня, 20 березня, перестало битися серце українського театрального діяча, режисера Ярослава Федоришина. Федоришин – заслужений діяч мистецтв України, засновник та художній керівник Львівського академічного духовного театру «Воскресіння», директор Міжнародного театрального фестивалю «Золотий Лев».

4 квітня у 73-річному віці з життя пішов Іван Вакарчук - український фізик, політик та громадський діяч, міністр освіти і науки України (2007—2010), ректор Львівського університету (1990-2007, 2010-2013). Автор понад 240 наукових праць.

Батько лідера рок-гурту «Океан Ельзи», політика Святослава Вакарчука.

8 травня 2020 року на станції «Академік Вернадський» помер кухар 25-ої Української антарктичної експедиції (УАЕ) Василь Омелянович.

Починаючи зі своєї першої зимівки (2011 рік, 16-та УАЕ), знову і знову повертався до Антарктиди (учасник 18-ї, 20-ї та 23-ї УАЕ). П’ята зимівка стала для нього останньою. В останньому дописі у Фейсбуці він закликав шанувати та поважати людей і домівки, де на нас чекають.

У травні земне життя покинув Мойсей Фішбейн, український поет та перекладач єврейського походження.

Був лауреатом премії імені Василя Стуса, член Українського ПЕН та Національної спілки письменників України. Лицар ордена князя Ярослава Мудрого V ступеня.

Музична спільнота України також зазнала величезної втрати. У червні на 81 році життя пішов у засвіти Мирослав Скорик – український композитор і музикознавець, народний артист України (1988), Герой України (2008).

Лауреат премії ім. Т. Г. Шевченка, кандидат мистецтвознавства, співголова Спілки композиторів України, художній керівник Київської опери (2011—2016). Був родичем Соломії Крушельницької.

Твори Мирослава Скорика регулярно виконують в Україні, інших пострадянських країнах, а також у Німеччині, Франції, Австрії, Нідерландах, Болгарії, Чехії, Словаччині, Польщі, Великій Британії, США, Канаді, Австралії. Композитор часто виступав як диригент і піаніст із виконанням власних творів.

Написав музику до драматичних спектаклів та понад 40 фільмів, зокрема «Тіні забутих предків», «Як козаки куліш варили», «Жива вода», «Царівна» (серіал), «Лис Микита».

Того ж місяця померла учасниця національно-визвольного руху, політув'язнена, зв'язкова УПА - Марія Штепа. Упорядниця музею політв'язнів і репресованих у Чортківському районі Тернопільської області (1952-2020).

До кінця своїх днів проживала в притулку Чортківського відділу благодійного фонду «Карітас».

Марія Леонтович-Лошак - видатна українська скульпторка померла на 94 році життя (1927-2020).

Майстриня декоративного мистецтва, по лінії батька племінниця українського композитора Миколи Леонтовича – автора всесвітньо відомого «Щедрика».

Марія Леонтович-Лошак упродовж років була активним членом української громади.

Важка втрата у червні сталась у родині 5-го президента України Петра Порошенка. Помер його батько Олексій Іванович - український господарський і політичний діяч. Йому було 84 роки.

Від коронавірусної інфекції помер і видатний український військовий хірург Іван Гайда. Полковник медичної служби Збройних Сил України, заслужений працівник охорони здоров'я України. Йому було 58 років.

24 червня помер український футболіст та тренер Юрій Дячук-Ставицький. Радянський та український футболіст. Заслужений тренер України (з 1999). Багатолітній помічник Мирона Маркевича, зокрема у період його роботи у львівських «Карпатах. Головний тренер «Карпат» у 2004-2006, 2007, 2012 та 2013 роках.

У липні на війні з російськими окупантами поблизу с. Троїцького, загинув 31-річний Тарас Матвіїв – український журналіст, громадський діяч та військовик.

Активний учасник Революції Гідності у складі 3-ї сотні Самооборони Майдану. Згодом став співкоординатором «Пошукової ініціативи» (організації, що розшукувала зниклих людей під час Революції Гідності), членом ГО «Українська галицька асамблея», засновником ГО «Народний легіон», активістом руху «Стоп лісоцид». Був депутатом Жидачівської районної ради (2015-2020).

Звання Герой України з удостоєнням ордена «Золота Зірка» (13 липня 2020, посмертно) — за героїзм і особисту мужність, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові.

Ще один молодий військовий пішов з життя 1 серпня - Андрій Гергерт. Був заступником командира Української добровольчої армії, командиром 8-го окремого батальйону «Аратта» УДА, ветеринарним лікарем. Йому було 42 роки. Помер він від раку шлунку у Відні. Залишилась дружина та четверо дітей.

27 серпня помер міський голова Львова у 1990-1994 роках Василь Шпіцер. Український політик та підприємець.

У науковому товаристві України у серпні також сталась велика втрата. Помер Борис Патон - український вчений у галузі металургії, беззмінний президент Національної академії наук з 1962 року. Український науковець у галузі зварювальних процесів, металургії і технології металів, доктор технічних наук. Перший нагороджений відзнакою «Герой України».

У вересні померла Софія Ярова - українська праведниця народів світу, яка рятувала людей від Голокосту. Член комісії з увічнення пам'яті жертв Бабиного Яру. Також була головою Асоціації праведників народів світу і Бабиного Яру міста Києва. Під час німецько-радянської війни вона врятувала сім євреїв від страти.

На 94 році життя світ покинув український кардинал, архієпископ-митрополит Львівський (1991-2008) Мар'ян Яворський.

Польський і український римо-католицький священник, архієпископ-митрополит Львівський (1991—2008). Перший кардинал серед Львівських архієпископів (з 1998). Відновив в Україні Римо-Католицьку Церкву, знищену радянським окупаційним режимом.

29 жовтня у віці 38 років померла Тетяна Думан-Скоп - українська художниця, мистецтвознавиця, активістка Помаранчевої революції та Євромайдану, багаторічна учасниця творчого об’єднання «Кактус», організаторка благодійних і мистецьких проєктів, координаторка постійного аукціону «Митці – воїнам».

Представниця хвилі відродження сучасного українського сакрального мистецтва. Роботи художниці зберігаються в державних збірках і численних приватних колекціях в Україні та світі (Польща, Німеччина, Іспанія, Литва та інші). Близько десятка робіт художниці відібрав для фондів Львівської галереї мистецтв світлої пам’яті Герой України Борис Возницький.

Тоді ж, у жовтні, помер український лінгвіст, публіцист, перекладач та громадський діяч Олександр Пономарів.

Доктор філологічних наук (1991), професор кафедри мови та стилістики Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка, академік АН ВШ України (1998), заступник голови Всеукраїнського товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка. Автор понад 250 наукових, науково-популярних і науково-публіцистичних праць з історії, стилістики та культури української мови, її відродження та утвердження як державної, укладач і редактор навчальних посібників та словників різних типів.

Внаслідок коронавірусу помер Микола Петренко - український письменник, поет та драматург. Член Спілки письменників України з 1960 року.

Автор понад 100 книг: поезій, прози, гумору, публіцистики, віршів для дітей, казок, пісенних текстів (всього до 200 пісень, деякі з них визнані кращими піснями року). А ще він автор кількох п'єс та лібретто музичних вистав, які ставилися переважно на сценах львівських театрів: «Чарівне кресало», «Довбушів топірець», «Дві Іванки», «Шість імен» тощо.

У листопаді земне життя покинула Марія Байко — українська співачка (сопрано), народна артистка України, професор кафедри академічного співу Львівської музичнох академії імені Миколи Лисенка. Виступала в тріо сестер Байко.

17 листопада у Москві внаслідок коронавірусу помер 84-річний Роман Віктюк - український і російський актор та режисер, художній керівник Театру Романа Віктюка, народний артист України, народний артист Росії (2009).

Роман Віктюк, постановник і виконавець ролей у величезній кількості вистав, переважно в театрах Москви, зокрема і в театрі свого імені, був популярним і шанованим в Україні та Росії, славився своєю епатажністю, незаангажованістю в судженнях.

Напередодні Нового року 13 грудня помер Роман Кісь  — український філософ, антрополог, етнолінгвіст і поет.

У 1981 році йому інкримінували злісне хуліганство і ув'язнили на 3 роки (насправді за статтю проти русифікації України). У 1981-1982 рр. відбував покарання у Бердянську на 77-ій зоні, потім «з нагоди 60-річчя створення СРСР» відправили «на хімію» на Лисичанський нафтопереробний завод, де працював бетонувальником. Вдруге заарештований у 1985 році за відмову відбувати збори офіцерів запасу.

Лауреат державної премії ім. Колесси, головний редактор релігійно-філософського альманаху «Transfiguratio / Преображення».

16 грудня не стало одіозного мера Харкова Геннадія Кернеса. Помер внаслідок коронавірусу у віці 61 року. Був мером з 2010 до 2020.

Український політичний діяч проросійських поглядів.

Також внаслідок коронавірусної інфекції помер український історик та краєзнавець Ігор Скочиляс. Йому було 53 роки. Кандидат та доктор історичних наук, професор.

Від 1993 — старший науковий співробітник Львівського відділення Інституту української археографії та джерелознавства НАН України, викладач, завідувач кафедри церковної історії Українського католицького університету, декан гуманітарного факультету, проректор з наукової роботи Українського католицького університету.

З 2013 по 2015 був гостьовим професором для студентів Українського Вільного Університету/Ukrainische Freie Universität (Мюнхен).

24 грудня, помер Олександр Євтушенко у віці 63. Він був українським музичним журналістом та критиком.

2002 року спільно з аудіокомпанією «Атлантик» започаткував велику аудіосерію «Українська колекція. Рок-легенди України» (понад 20 дисків із записами українських співаків та гуртів, зокрема Тараса Петриненка, «Кому вниз», «Брати Гадюкіни», «Плач Єремії», «Піккардійська терція»).

Оскільки на 2020 рік припала всесвітня епідемія, Україна втратила дуже багатьох відомих та визначних людей. Редакція Дивись.info усвідомлює, що під час підготовки цього матеріалу пройти повз нашу увагу могла смерть й інших відомих людей. Тому пропонуємо нашим читачам доповнювати список у коментарях до статті.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: