Яка відповідальність загрожує за наругу над державними символами, - Мін'юст

прапор

Конституцією України визначено, що державними символами України є Державний Прапор України, Державний Герб України і Державний Гімн України. Більше того, шанування державних символів є обов’язком громадян України.

Втім, все ж трапляються ситуації, коли деякі особи   плюндрують державні символи: знищують чи пошкоджують прапор або герб, шаржують герб чи гімн тощо. За такі дії особі загрожує покарання згідно з  Кримінальним Кодексом України, пояснюють у Міністерстві юстиції України.

Так, публічна наруга над Державним Прапором України, Державним Гербом України або Державним Гімном України карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 68 тис. грн.) або арештом на строк до шести місяців, або позбавленням волі на строк до трьох років.

«Під наругою слід розуміти грубе, образливе ставлення, зле висміювання, дії, спрямовані на приниження тих цінностей, до яких інші члени суспільства ставляться з повагою (наприклад, зривання прапора чи герба, їх знищення або пошкодження, використання їх не за призначенням, учинення на них непристойних написів або малюнків, спотворення тексту або музики Гімну, поширення його тексту зі спотворенням змісту і значення, інші дії, в яких виявляється зневажливе ставлення особи до державних символів)», - йдеться у повідомленні.

Публічний характер дій означає, що вони можуть бути вчинені як відкрито, так і таємно, але за умови, що згодом стануть очевидними для невизначеного кола осіб.

Місце вчинення злочину на кваліфікацію злочину не впливає.

У відомстві додають: злочини вважаються закінченими з моменту вчинення будь-якої дії, пов’язаної з наругою над державними символами. Не має значення, чи вдалося особі здійснити свій намір до кінця чи ні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: