Конфлікт у Музеї народної архітектури та побуту має залагодити робоча група

132823835_2756328681350242_2735367073868500012_n
фото: FB Lesia Harasym

Для вирішення конфліктної ситуації, що склалася у Музеї народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького буде створена робоча група.

Для вирішення конфліктної ситуації, що склалася у Музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького буде створена робоча група.

Про це під час брифінгу розповів заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

За його словами, робоча група дослідить всі деталі та дасть правовий висновок.

Нагадаємо, на території Музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького та безпосередньо Свято-Іванівської Лаври представники духовенства почали спорудження нової каплиці. Колектив музею в свою чергу вважає, що сюди потрібно перевезти дзвіницю із с. Тухля, що на Бойківщині, адже на будівництво нової споруди немає довільної документації.

Як раніше повідомляла заступниця директора Музею народної архітектури і побуту Леся Гарасим, 25 грудня працівникам довелося викликати поліцію, щоб зупинити спорудження каплиці. За її словами, керівник будівництва заявив, що має необхідні документи, але відмовився їх показувати.

«Ми сьогодні провели зустріч щодо ситуації, яка склалась на території музею народної архітектури та побуту ім. К. Шептицького. Вийшли на спільне рішення - створення робочої групи, яка дослідить всю інформацію та дасть правовий висновок, якого мають дотримуватись всі сторони конфлікту. В цю робочу групу увійдуть представники управління культури, управління архітектури, управління охорони історичного середовища, юридичного департаменту, представники церкви та музею. Важливо оперативно знайти вирішення, тому сподіваємось, що робоча група за тиждень часу напрацює певні рішення», - розповів Андрій Москаленко.

«Цього літа Лавра разом з музеєм спільно реставрували церкву зі с. Кривка. Також було прийнято рішення перенести на її територію тимчасову споруду, щоб в часи коронавірусу вона працювала як літня каплиця. Однак в жовтні на науково-методичній раді музею було представлено проєкт, який показав, що монастир хоче збудувати там нову каплицю. Однак для будівництва нової споруди потрібно мати відповідні документи. Позиція музею - перевезли сюди дзвіницю із села Тухля, що місто навіть раніше планувало профінансувати. Можливо навіть не конкретно з цього села, а з іншого, але з Бойківщини. Це  б дало можливість врятувати ще одну пам’ятку архітектури. Другий варіант – це зробити репліку дзвіниці, яка була колись в селі Кривка, щоб вона відповідало стилю», - розповів директор музею Роман Назаровець.

Він додав, що зараз роботи зі спорудження каплиці зупинені.

«У 2016 році Свято-Іванівська Лавра вийшла з ініціативою до міського голови створити робочу групу, щоб вирішити питання, як бачить місто, адже тільки ЛМР є компетентною це вирішувати. Адже ми не є музейними експонатами, ми живі люди і монастир має свій розвиток. Ми хочемо, щоб це відбувалося у полі, яке визначить  міська рада. Це питання не вирішене до цих пір. Напрацювання є і їх треба розглянути. Нам потрібно шукати якогось спільного рішення. Те, що виникло зараз, я не хочу коментувати, бо переконаний, що оцінку мають дати фахівці. Дуже радий, що міська рада виступила з відповідною ініціативою, і робоча група розставить все на свої місця», - заявив настоятель Свято-Іванівської Лаври о. Юстин Бойко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: