У Львові створили сучасну вірусологічну лабораторію

лаболатор

В міській клінічній лікарні швидкої допомоги Львова запрацювала надсучасна лабораторія, де максимально швидко проводять дослідження усіх видів інфекцій, зокрема COVID методом ПЛР.

Раніше лабораторія функціонувала на вул. Промисловій, однак після капітального ремонту і закупівлі додаткового унікального для міста обладнання, лабораторію перемістили в лікарню швидкої допомоги, - йдеться на сайті ЛМР.

Як зауважив мер Львова, це перша лабораторія такого надсучасного класу саме в комунальному медичному закладі Львова.

«Як правило, раніше такі лабораторії функціонували тільки в державних установах, але COVID нас стимулював витратити бюджетні кошти, щоб ця багатофункціональна лабораторія працювала в лікарні швидкої допомоги. Завдяки цьому обладнанню, ми врятуємо десятки людських життів», — додав Андрій Садовий.

«За останній час в Україні майже не відкривали вірусологічних лабораторій. Тому це одна з перших лабораторій з таким рівнем захисту, де зроблено все за світовими зразками щодо безпеки і оснащення. Є тільки декілька фірм у світі, які виробляють такий вид обладнання, яке є тут — найсучасніше і унікальне», — пояснив керівник лікарні швидкої допомоги Львова Олег Самчук.

Послугами цієї лабораторії безкоштовно зможуть користуватися хворі на коронавірус, яким робитимуть ПЛР-аналізи, а також хворі у невідкладних станах та ургентних ситуаціях. Також безоплатними будуть аналізи і для тих пацієнтів, яким робитимуть трансплантації. Всі інші планові обстеження виконуватимуть на платній основі.

«Всі можуть користуватися послугами цієї лабораторії, адже ця лікарня приймає не лише мешканців міста, а й жителів області і інших областей — ми жодній людині не відмовили в допомозі. Обстеження по ковіду для стаціонарних пацієнтів повністю безоплатне, тому що ми заключили договір з Національною службою здоров’я України і доконтрактували цю лабораторію, тому всі розхідні матеріали будуть оплачені. ПЛР-обстеження для всіх трансплантологічних пацієнтів також оплачується по пілотному проекту. Тобто для ургентних і небезпечних інфекцій ця послуга буде надаватися безоплатно, а аналіз всіх інших специфічних інфекцій для амбулаторних пацієнтів будуть платними», — пояснив Олег Самчук, керівник лікарні швидкої допомоги Львова.

На ремонтні роботи у приміщенні лабораторії скеровано 3,2 млн грн, обладнання і реактиви придбано на суму 4 млн грн. Також очікують 6 млн грн субвенції з державного бюджету на додаткове обладнання для лабораторії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: