2 жінкок та 7 дітей повернули до України з сирійських таборів (відео)

41c0a12591d7845a6ea317c86d14d32a_1609451683_extra_large
Фото: ОП

У новорічну ніч завершилася багатоскладова операція з евакуації українських громадян із Сирії. Дев’ятеро осіб, які перебували в таборах для біженців на території північно-східної Сирії, були повернуті на батьківщину, про що просили їхні родичі. Це дві жінки та семеро дітей.

План їхнього повернення був погоджений та координувався особисто Президентом України Володимиром Зеленським, повідомляє ОП.

Літак з евакуйованими у Міжнародному аеропорту «Бориспіль» зустріли голова Служби безпеки України Іван Баканов, міністр оборони Андрій Таран, заступник керівника Офісу Президента Роман Машовець, народні депутати Леся Забуранна, Олена Шуляк, Олена Мошенець та інші представники влади.

Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв, що Українська держава завжди пам’ятає про своїх громадян, яких утримують в інших країнах, і готова боротися за кожного українця, щоб кожен міг безпечно повернутися додому. «Оскільки для нас людина – це найвища цінність», – наголосив він.

Заступник керівника Офісу Президента України Роман Машовець зазначив, що звільнені жінки та діти перебували в таборах Сирії у жахливих умовах.

«Дякую всім, хто був залучений до цієї успішної операції. Тим, хто ризикував життям у бойових умовах північної Сирії та Іраку. Також хочу відзначити професійну роботу Комітету з розвідки при Президентові України, який здійснював чітку міжвідомчу координацію», – сказав Роман Машовець.

СБУ оприлюднила відео звільнення.

Про те, як проходила підготовка операції з повернення українок та їх дітей нагадує 24 канал.

    • Ще у червні 2019 року була створена спеціальна робоча група, до якої увійшли представники СБУ.
    • Фахівці перевіряли громадян, утримуваних у Сирії, на наявність можливих зв’язків з учасниками міжнародної терористичної організації "Ісламська держава". За результатами тривалих перевірок контррозвідка СБУ не виявила фактів причетності громадян до терористичної діяльності.
    • У жовтні того ж року запропонований українськими відомствами план евакуаційних заходів був погоджений президентом, але через загострення ситуації на території Сирії евакуацію українців довелося відтермінувати.
    • На можливість забрати українців негативно вплинула пандемія COVID-19. У зв’язку з поширенням коронавірусу на території Сирії та Іраку були впроваджені значні обмеження, зокрема відбулося закриття кордонів та припинилося авіасполучення.
    • Повернутися до процесу евакуації стало можливим лише наприкінці 2020 року, коли стабілізувалася безпекова та епідемічна ситуація в цих країнах.

Про те, яу живеться в таких таборах українським жінкам та іншим біженцям дивіться у сюжеті ТСН.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: