Відсьогодні в Україні зростає ціна на електроенергію для населення

5f72e777ef0c6-83_mainjpg
Фото: відкриті джерела (ілюстративне)

З 1 січня Уряд затвердив фіксовану ціну на електроенергію для населення на рівні 1,68 грн за кВт-год.

Про це йдеться у постанові Кабінету Міністрів "Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 05 червня 2019 р. № 483", повідомляє Укрінформ.

Зазначеною постановою визначено єдину фіксовану ціну на електричну енергію для побутових споживачів – 1,68 грн за кВт-год. Цей тариф діятиме до 31 березня 2021 року і не передбачатиме "пільгових" 100 кВт-год., які діяли до 1 січня.

Документ прийнято "з метою уникнення стрімкого зростання тарифу для населення вже з січня наступного року".

"Термін дії чинного механізму ПСО спливає 1 січня 2021 року, і, у разі неприйняття запропонованих змін, ціна на електроенергію для побутових споживачів мала б формуватися на ринкових умовах, що призвело б до різкого, більш ніж у 2,5 раза, зростання тарифу на електричну енергію для населення (до близько 3,30 грн за кВт-год.)", - пояснили у Міністерстві енергетики.

Разом з тим, для промислових споживачів ціни на електрику формуються на підставі ринкових механізмів і коливаються в межах від 2,5 грн до 4 грн за кВт-год, інформує УНН.

У Міненерго пояснюють, що зміни дозволять забезпечити фінансову стабілізацію ринку електричної енергії за січень - березень 2021 року і стійку роботу енергетичних підприємств, на яких покладено спеціальні обов'язки щодо забезпечення громадських інтересів (НАЕК "Енергоатом", ПрАТ "Укргідроенерго", НЕК "Укренерго") .

Також у міністерстві запевнили, що спільно з НКРЕКП та іншими учасниками ринку електричної енергії найближчим часом мають намір розробити вдосконалений сценарій фінансового збалансування ринку електричної енергії в 2021 році.

Слід додати, що 2020 року у своєму звіті Європейська комісія вказала, що ціни на електроенергію в Україні майже на 38% вищі від середньої вартості у країнах Європи. За цим показником Україна опинилася поряд з такими країнами як Греція, Мальта, Болгарія, Угорщина та Польща, де ціни на електроенергію найвищі в Європі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: