Богдан Михалусь: «Львів та Львівщина мають стати передовими у сфері поводження з відходами»

IMG_6150-min

«ГрінЕра Україна» – провідна компанія у Львові, яка займається вивезенням відходів.

Цей рік показав, наскільки важливою є робота працівників, які забезпечують щоденну чистоту міста у складний період, коли все зупинилося, як це було навесні 2020 року. Водночас це одне з тих підприємств, яке за жодних обставин не може припинити роботу та змушене адаптувати бізнес-процеси до нових реалій. 

Разом із засновником компанії Богданом Михалусем ми поговорили про виклики року, підсумували новації року у сфері поводження з відходами та плани на 2021 рік.

– Яким був минулий рік для галузі поводження з відходами у Львові?

– Рік був дуже важкий для компанії з огляду на пандемію та карантинні обмеження. Навесні, коли був тотальний карантин, ми зіткнулися з важкою фінансовою ситуацією, коли заборгованість за вивіз відходів клієнтів у Львові становила майже 3 млн грн. Водночас львів’яни продовжували продукувати відходи. І нам довелося докласти чимало зусиль, щоб не втратити позиції на ринку та зберегти рівень сервісу.

– А в самій компанії що змінилося за рік?

– У нас відбулися зміни на керівних позиціях компанії, окрім того, ми впровадили зміни і по всіх інших відділах. Багато робіт почали робити власними силами, не залучаючи підрядників. Відтак, наш штат зріс на 14%, при цьому ми заощадили гроші. Також зберегли та примножили клієнтську базу. Ми за рік стали сильнішими, переформатували команду, з немотивованими колегами довелося попрощатися. Я звик працювати з людьми, які не просто відпрацьовують зарплату, а з тими, які прагнуть змін і готові для цього докладати зусиль.

– Восени Львівська мерія розірвала угоди з двома сміттєвими фірмами. Як це вплинуло на вас та учасників ринку збору відходів?

– «ГрінЕра Україна» не суттєво збільшила частку ринку, адже ці фірми не мали багато клієнтів та працювали у районах, які ми не обслуговуємо.

Натомість серед наших клієнтів суттєво побільшало ОСББ Львова і цього року ми успішно отримуємо партнерів саме з цієї категорії. ОСББ обирають нас за рівень сервісу – він для них ключовий, а у нас ці процеси на висоті, вважаю. Незначна різниця в ціні у порівнянні з конкурентами не суттєва для них на фоні підходів та рішень, які ми, як сервісна компанія, пропонуємо для об’єднань мешканців. Працюємо вже чотири роки і забезпечуємо якісно інший рівень поводження з відходами, зокрема для ОСББ та бізнесу.

У нас в клієнтах суттєво побільшало ОСББ Львова, вони обирають нас за рівень сервісу

Так, у наших клієнтів завжди сухі та чисті контейнерні майданчики. Сміттєвози, які забирають ТПВ, ніколи не залишають після себе мокрих плям на асфальті. Ми проводимо регулярну дезінфекцію контейнерів, а з літа по 20 контейнерів миємо щоночі. Для цієї справи ми кадрово підсилили спеціальний  відділ.

Також щомісяця компанія надсилає звіт про виконані роботи за кожен день забору відходів. Щоразу наші робітники роблять фото майданчика та контейнерів «до» та «після». Це наші сьогоднішні стандарти, які щороку лише ставатимуть вищими, працюємо над цим.

– Це справді вагомий перелік унікальних переваг для ОСББ...

– І на цьому ми не зупиняємося. Так, 2020 року на базі підприємства почали виготовляти спеціальне оновлене накриття для сміттєвих майданчиків. Це нова послуга компанії. Плануємо поступово так облаштувати усі майданчики наших клієнтів. Таке рішення необхідне, щоби вберегти сміття та вторсировину від вітру, дощу.

– Цієї осені Львів та Львівщина отримали чимало нових депутатів. На що їм варто звернути увагу в новій каденції?

– По-перше, у Ратуші працює міський департамент з питань поводження з ТПВ. По-друге, є профільна депутатська комісія, частина депутатів якої розуміють специфіку поводження з відходами. Тому я не бачу потреби радити щось їм, але завжди відкритий до експертних консультацій та пошуку спільних рішень для розвитку напрацювань у місті, які допоможуть вирішити проблеми із відходами.

Щодо області, то керівник Львівщини, як і керівник профільного департаменту точно обізнані з проблемами поводження із відходами. Крім того, про сміттєві виклики для Львівщини добре знає нова голова облради. Тому я не можу сказати, що після виборів прийшли до влади якісь зовсім нові люди без розуміння важливості теми поводження з відходами.

– Місто цього року запустило станцію компостування відходів, першу в Україні. Це важливо для Львова?

– Так, звісно. За рік місто зробило багато для того, щоби ця станція компостування запрацювала. Вважаю, що Львів загалом є передовим в Україні з поводження із ТПВ. Завжди легко критикувати.

Запуск станції компостування – це хороший проєкт і схожих у Львові має бути багато. Я розумію, що це лише початок. Поводження із відходами – це постійна комплексна і системна робота в умовах, коли недосконале законодавство в цілому в державі, а галузь як така ще не сформована. Ми не можемо перестрибнути на вищий рівень, не пройшовши базові кроки, які подолали інші європейські міста та країни.

Наша компанія також долучилася до запровадження роздільного збору органіки. Так, коли станція компостування тільки запрацювала, ми відразу перші у Львові запустили пілотний проєкт для своїх клієнтів із роздільного збору органіки.

Ми перші у Львові запустили пілотний проєкт для своїх клієнтів із роздільного збору органіки

 

Ми обрали п’ять ОСББ, з якими у цьому напрямку працювали у тестовому режимі, а потім збільшили кількість учасників. Як виявилося, львів’яни готові компостувати відходи і робити це досить якісно. Проте нам довелося докласти багато зусиль, щоби провести роз’яснювальну компанію для ОСББ. Але на рівні міста цим повинна займатися мерія. Ми пишаємося, що «ГрінЕра Україна» ініціює новації та задає тренди.

– Чи виправдав себе проєкт із компостуванням?

– Про це ще рано говорити. Проте він один із тих, які поступово допомагатимуть формувати нову культуру поводження з відходами, але на помітні результати ще треба почекати. Якщо ми говоримо про сортування органіки, то потрібно докладати і надалі чимало зусиль для того, щоб навчити людей її окремо збирати. Для прикладу, упродовж вересня у Львові представниці ГО «Zero Waste Lviv» та волонтери провели три дослідження, щоби з’ясувати морфологію відходів у місті. Для аналізу відходів перевірили склад відходів у трьох контейнерах для змішаних відходів в ОСББ Львова, які обслуговує «ГрінЕра Україна». З’ясувалося, що на майже на 70% вони заповнені органікою.

Вивезення органічних відходів є збитковим для компаній, які її забирають. Тому місто мусить регулювати цінову політику, щоби такі проєкти розвивалися та були взаємовигідними як для мешканців, так і для компаній, які їх обслуговують.

Пам’ятаємо, що лише чисті органічні відходи придатні для компостування. А якими вони потрапляють у контейнер, залежить від культури мешканців. Культура сортування залежить від просвітництва, яке має відбуватися постійно, безперервно. Ми тільки готуємо мешканців до практик сортування. У «ГрінЕра Україна» це добре виходить, а от на рівні законодавства цим практично ніхто не займається.

– Ваша компанія чи не єдина у Львові, яка збирає і сортує відходи…

– Так, з-поміж фірм, які збирають у місті відходи, ми єдині у Львові цим займаємося і робимо це попри збитковість. Проте вірю у зміни.

Я працював майже 14 років у США у провідній компанії із поводження з відходами і як ніхто розумію, що сортування повинно бути. Скажімо, цього року «ГрінЕра Україна» розпочала роздільний збір скла у Львові із ресторанів та кафе, готелів та торгових точок. До цієї ініціативи ми долучилися в рамках міжнародного проєкту за фінансової підтримки уряду Швеції.

Сортування – це світові практики поводження з ТПВ. Тому ми проводимо чимало просвітницьких заходів у Львові, які в основному спрямовані на дітей, адже на відміну від дорослих їх змалку найпростіше навчити правильно поводитися з відходами.

Так, до початку карантину ми вчили у школах дітей сортувати на спеціальних екоуроках. Восени у центрі Львова дітей навчали також сортувати відходи і показали, як працюють сучасні комп’ютеризовані сміттєвози «ГрінЕра України». А ще до Всесвітнього дня прибирання ми дали змогу дітям посидіти за кермом наших машин і проводили експрес-уроки сортування, видавали грамоти. Це було для малечі дуже емоційно. Діти хочуть сортувати сміття. Вони розуміють і відчувають екологію. Сподіваюсь, що  саме діти і молодь навчать старше покоління українців сортувати відходи.

Такі просвітницькі заходи є дуже важливими, і ми відчуваємо своїм обов’язком продовжувати втілювати подібні проєкти. Гадаю, скоро будуть нові яскраві ініціативи від «ГрінЕри Україна».

– Запитання щодо сміттєперобного заводу у Львові. Восени ми почули від міського голови Андрія Садового, що його збудують за два роки. Думаєте, це можливо?

– Вірю, що цей завод буде, але не впевнений, що це станеться за два роки. Проте підготовчі роботи майже виконані і обраний генеральний підрядник. Тож, можливо, і збудують та введуть в експлуатацію. Це покаже час.

Але в мене питання до функціонування цього заводу. Не з точки зору технологічної, а з точки зору поступлення на нього відходів. Ми розуміємо, що буде сортування, розуміємо, що із частини залишків виготовлятиметься альтернативне паливо. І тут питання щодо якісного збору вторсировини, яка б мала поступати на цей завод для переробки. Так, ми її збираємо, але її мало тому що в більшості якісну втосировину забирають ще до нас з контейнерів безхатченки, які здають її на неліцензійні пункти прийому. І проблема в тому, що велика частина цінної вторсировини буде залишатися у таких нелегальних пунктах, а на завод буде потрапляти те, що не підлягає переробці.

– Повернімося до підсумків. Яким для вас персонально був цей рік?

– Для мене персонально він був емоційно важким. Через закриті кордони я не міг подорожувати, зустрічатися з бізнес-партнерами. Проте з’явилося більше часу для розвитку компанії, збільшенню ринку. Зокрема очікую, що «ГрінЕра Україна» наступного року вийде за межі Львова у райони області. Для цього у нас є досвід, команда, техніка і ресурси. Велика кількість клієнтів зможе оцінити наш високий рівень сервісу.

Розмовляв Олег ТИЧИНА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: