Невдахи, коміки, антигерої: хто з українських політиків найбільше запам’ятався у 2020 році

4f14be9cc8a8e29a7a8bebd3dd9fe148

2020 рік як і попередній видався багатим на політичні баталії та курйози.  Ми згадуємо про політиків, які смішили і обурювали нас у році що минає.

2020 рік як і попередній видався багатим на політичні баталії та курйози.  Ми згадуємо про політиків, які смішили і обурювали нас у році, що минає.

Невдаха року

Фото: УНІАН.

Президент Володимир Зеленський до кінця року суттєво розгубив свій рейтинг. Це засвідчили відразу два соцопитування, проведені у грудні фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва та Центром Разумкова. Так в опитуванні фонду «Демократичні ініціативи» Зеленський очолив рейтинг «невдах» року. Такою є думка 28% опитаних респондентів. А під час опитування Центру Разумкова 42% опитаних назвали Зеленського «розчаруванням 2020 року». Очевидно, виборці не забули гучних обіцянок президента подолати корупцію та бідність.

Ганьба року

Скандальний нардеп з фракції «Слуга народу» Максим Бужанський «відзначився» цьогоріч своїми антиукраїнськими ініціативами. Остання з них – скасування штрафів за російську мову у сфері обслуговування. Згідно з нормою закону про мову, який 16 січня набрав чинності, вся сфера обслуговування має працювати державною мовою. В іншому ж випадку – штраф до 6800 гривень. Заради справедливості треба сказати, що законопроєкт який передбачає скасування трафів, має багатьох співавторів, серед яких, крім Бужанського, є Дубінський, Гетманцев, Качура, Брагар, Алахвердієва та інші «слуги народу» (всього 28 депутатів). У пояснювальній записці до закону Максим Бужанський зазначив, що ця стаття закону створює перешкоди в господарській діяльності. Перед цим Бужанський запропонував не менш скандальний законопроєкт, який серед іншого передбачав скасування частини закону про мову, яка вимагає перехід учнів 5-11 класів російськомовних шкіл на українську мову навчання з 1 вересня 2020 року.

Зганьбився і колега Бужанського за фракцією Микола Тищенко. У квітні журналісти зафіксували, як ресторан нардепа «Велюр» під час жорсткого карантину тривалий час продовжував працювати і приймати відвідувачів, зокрема народних депутатів Антона Яценко, Ігоря Негулевского й Олександра Кабанова, а також першого заступника голови Офісу Президента Сергія Трофімова. Розголос не завадив ресторану ще раз попастися на порушенні карантинних норм уже в липні.

Компанію «Слугам народу» може скласти не менш скандальний депутат від «Опозиційної платформи – За життя» Ілля Кива. У залі Верховної Ради депутат вів переписку з абонентом на ім’я «Яна Блядинська». Депутат отримав від абонента фото дитини, а у відповідь розповів про свої витрати на утримання. Перед цим Киву помітили у Верховній Раді за листуванням зі скандальним російським політиком Володимиром Жириновським. Сам Кива на запитання парламентського журналіста щодо листування з росіянами спочатку ухилявся від відповіді, але згодом підтвердив, що листується зі своїм російським колегою задля пошуку компромісу у вирішенні питання війни на сході. Його підтримав і однопартієць Нестор Шуфрич. Натомість інші народні обранці назвали дії Киви державною зрадою.

Комік  року

Ексочільниця міста Рава-Руська, народна депутатка від «Слуги народу» Ірина Верещук немало потішила українців своїми передвиборчими роликами в образі казкової героїні Мері Поппінс, коли балотувадася на посаду мера Києва. Спочатку відео зі зйомок можна було побачити, як прикріплена до тросів Верещук із парасолькою в руках крутиться в повітрі. У новому сюжеті кандидатка в тому самому образі переслідує чоловіка, який викинув сміття повз урну. Ці ролики викликали безліч жартів у соцмережах аде бажаного результату канлдидатці не принесли. Віталій Кличко переміг в першому турі виборів мера Києва отримавши  50,52% голосів жителів столиці. Сама ж Верещук отримала лише п’ятий результат.

Антигерой року

Екснардеп Ради Віктор Лозінський, засуджений до 15 років в’язниці за вбивство, переміг на виборах на голову об'єднаної територіальної громади Підвисоцької ОТГ Голованівського району Кіровоградської області. Головним суперником екснардепа був кандидат від «Слуги народу» Сергій Баліцький – з родини місцевих агробізнесменів. Напередодні голосування чоловік скаржився на погрози з боку колишнього політика. Нагадаємо, саме в Голованівському районі у 2009 році сталося вбивство, у якому звинуватили Лозінського. На території мисливських угідь у Кіровоградській області Лозінський, прокурор Голованівського району Євген Горбенко і начальник райвідділу міліції Михайло Ковальський вбили місцевого жителя Валерія Олійника. У квітні 2011 року Дніпровський райсуд Києва засудив Лозінського до 15 років позбавлення волі. Пізніше Вищий спецсуд з цивільних і кримінальних справ зменшив йому покарання до 10 років ув'язнення. У червні 2014 року Бориспільський міськрайсуд Київської області за клопотанням захисників засудженого ухвалив рішення звільнити Лозінського з колонії через хворобу. В квітні 2016 року Апеляційний суд Київської області визнав правомірним і залишив без змін це рішення. Згодом Лозінський залишив виправну колонію у зв'язку з умовно-достроковим звільненням за рішенням суду. 6 травня 2019 року Дніпровський райсуд Києва достроково зняв судимість з Лозінського.

Скептик року

Народний депутат від Львівщини з фракції «Слуга народу» Юрій Камельчук «прославився» своєю заявою, що COVID-19 – вигадана хвороба і через це він не вірить у ефективність вакцин.

«Я серйозно заявляю, що я не довіряю жодній вакцині в світі, особливо проти вигаданої хвороби COVID-19», – сказав Камельчук в ефірі одного із телеканалів.

Він також заявив, що «немає висновків по вакцині, яким можна довіряти».

«Висновки по вакцині, які заслуговують на довіру, визначаються не одним днем і не міжнародними організаціями, а часом і наслідками, і побічними ефектами: є вони чи немає. Ми зараз чуємо про ефективність вакцин в 70%, в 50%, дехто вважає нормальним 30%. Якщо у неї така ефективність, то виникає питання, що ж вона лікує і чи не шкодить», – сказав депутат.

Втім, на цьому нардеп не зупинився. Трохи пізніше він заявив, що проституція «призводить до втрати енергії в усій країні».

«Проституція – вона забирає енергію в жінки, яка цим займається, і вона не додає енергії чоловікові, який іде до такої жінки. Це в ведичних науках написано», – заявив нардеп.

Він додав, що «проституція – роздача своєї енергії, особливо іноземцям, призводить до зменшення кількості енергії в даній країні, зокрема Україні».

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: