Конгрес США звільнили від протестувальників: четверо загиблих, пів сотні затримано

1610011150-5336
Фото: відкриті джерела

Будівлю Конгресу США у Вашингтоні повністю звільнили від протестувальників та повторно взяли під охорону. Правоохоронці намагаються відтіснити протестувальників якомога далі від Конгресу з використанням світлошумових гранат і сльозогінного газу.

У зіткненнях прихильників Трампа та сил охорони Конгресу США загинуло четверо людей, більше пів сотні затримано. Одна жінка загинула через те, що поліцейський охорони Капітолію вистрілив практично впритул, коли та спробувала потрапити всередину.

Раніше низка американських ЗМІ заявила, що встановлено особу застреленої жінки. Вона була ідентифікована як Ешлі Беббіт. Жінка була ветераном ВПС США з 14-річним стажем і переконаною прихильницею президента Дональда Трампа.

У ніч на 7 січня (за київським часом) поліція змогла витіснити натовп з Капітолійського пагорба й Конгрес відновив підведення підсумків виборів президента США, які мають офіційно затвердити перемогу демократа Джо Байдена, повідомляє ВВС Україна.

Мер Вашингтона Мюріел Баузер та начальник поліції округу Колумбія Роберт Конті розповіли, що загалом у заворушеннях на Капіталійському пагорбі загинуло четверо людей.

Прихильник трампа

Так один з протестуальників потрапив у залу засідань Конгресу

Також постраждали щонайменше 14 поліцейських. Двох госпіталізували - один з них отримав серйозні травми після того, як його затягли у натовп, а іншого поранили в обличчя.

За словами начальника поліції, станом на 21:30 за місцевим часом у районі Капітолія арештували мінімум 52 людей: чотирьох - за носіння вогнепальної зброї без ліцензії, одну особу - за носіння забороненої зброї, 47 - за порушення комендантської години і незаконний в'їзд в місто. Комендантську годину у Вашингтоні оголосили з 18:00 через заворушення.

Поліція Вашингтона заявила, що біля Капітолійського пагорба виявили і знешкодили два саморобних вибухових пристрої.

Після початку заворушень Дональд Трамп закликав людей розійтися по домівках, але при цьому повторив твердження про те, що у нього вкрали перемогу на виборах.

Пагорб оточила поліція, але групи демонстрантів все ще залишилися у Вашингтоні - люди з прапорами і гаслами на підтримку Трампа заповнили Національну алею в центрі американської столиці.Спецпризначенець

Режим надзвичайної ситуації у Вашингтоні продовжили на 15 діб - до інавгурації нового президента Джо Байдена.

Одночасно стало відомо, що кілька груп законодавців, а також Американський союз промисловців закликали Сенат і Конгрес задіяти 25-ту поправку до Конституції США, яка говорить, що чинний президент повинен бути відсторонений від влади, якщо за медичними показаннями він не може більше виконувати свої обов'язки.

Тим часом Конгрес відновив офіційне встановлення результатів президентських виборів.

"Ті, хто сьогодні влаштував хаос у нашому Капітолії, знайте: ви не перемогли", - заявив головуючий на слуханнях віце-президент та вже колишній соратник Трампа Майк Пенс.Також стало відомо про перемогу двох кандидатів від демократів у Джорджії, що гарантуватиме Джо Байдену підтримку Конгресу у перші роки його президентства.

Обраний президент США Джо Байден звернувся до президента, що програв вибори, Дональда Трампа із закликом виступити на телебаченні і закликати своїх прихильників припинити штурм Капітолія.
Погром у Капітолію

Президент США Дональд Трамп обіцяє не чинити перешкод при передачі влади своєму наступнику Джо Байдену, повідомляє "Європейська правда" із посиланням на CNN, про це говориться у спеціальній заяві президента.

"Незважаючи на те, що я абсолютно не згоден з результатами виборів, і факти це обгрунтовують, проте 20 січня відбудеться впорядкований перехід", - зазначив Трамп.

"Я завжди говорив, що ми продовжуватимемо нашу боротьбу, щоб забезпечити підрахунок лише законних голосів. Хоча це означає кінець найбільшого першого терміну в історії президента, це лише початок нашої боротьби за те, щоб зробити Америку знову великою", - додав він.

Нагадаємо, спільне засідання двох палат парламенту США підтвердило обрання Джо Байдена 46-м президентом США. Процедура відбулася після дебатів щодо кількох штатів, щодо підрахунку голосів у яких були заперечення від окремих членів конгресу. По кожному з цих штатів ті, хто заперечували поразку Трампа, лишилися у абсолютній меншості.

20 січня відбудеться інавгурація нового президента США.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: