На Львівшині вже понад пів сотні осіб повторно захворіли на коронавірус

коронавірус фото
фото ілюстративне

53 мешканці Львівщини звернулися за медичною допомогою через повторне захворювання на коронавірус.

Про це під час брифінгу розповіла директорка Львівського обласного лабораторного центру Наталія Іванченко.

За її словами, стабілізація епідситуації сьогодні є оманливою.

«Так, упродовж останніх півтора місяця ми спостерігаємо зменшення кількості людей, які звертаються по медичну допомогу з ознаками гострого респіраторного захворювання. Тобто, з одного боку зменшується кількість людей, які звертаються, проте не завжди тому, що в нас менша кількість хворих. Просто напередодні новорічно-різдвяних свят дехто з тих людей, які не мали важких проявів захворювання, не вважали за потрібне звертатись за медичною допомогою і сподівались дати собі раду самотужки. І це абсолютно неправильно. Кожне гостре респіраторне захворювання, чи воно проявляється підвищенням температури, чи головним болем і нежитю, болем в горлі - це все випадки, підозрілі на коронавірусну хворобу і потребують обстеження на ковід 19», - наголосила Наталія Іванченко.

Найбільшу небезпеку становлять люди, які добре себе відчувають, але вже є носіями вірусу.

«Людина починає виділяти вірус за 2 дні до початку клінічних симптомів. Власне такі люди найбільше наражають на небезпеку навколишніх. Так, станом на сьогодні на Львівщині понад 65 тисяч лабораторно підтверджених випадків на захворювання ковід 19. З них - понад 50 тисяч вже одужали, а 15 тисяч залишаються активними випадками. І вони, і контактні з ними, виділяють вірус та потребують самоізоляції», - розповіла Наталія Іванченко.

Вона закликала мешканців пройти обстеження при будь-яких ознаках гострих респіраторних захворювань.

«Обстеження не лікує, але якщо лабораторно підтверджено, що людина виділяє коронавірус - це підстава для контактних залишитись вдома і не виходити на вулицю 14 днів. Хочу звернутися абсолютно до кожного сімейного лікаря, лікаря і фельдшера, який працює в закладах охорони здоров’я. Якщо до вас звертається пацієнт з будь-якою ознакою ГРЗ, обстежте його методом ПЛР на коронавірус. Це абсолютно безкоштовно. Для цього лише потрібно відібрати мазочок і відправити його у вірусологічну лабораторію Львівського обласного лабораторного центру. На сьогодні на Львівщині створені пункти забору та обстежень людей методом ПЛР, закріплений транспорт,  який доставляє ці зразки для лабораторного дослідження. Якщо буде позитивний результат - контактні з цими людьми мають залишитися вдома на 14 днів. Іншої формули не існує», -  наголосила Наталія Іванченко.

За її словами, локдаун покликаний убезпечити людей від передачі вірусу, насамперед йдеться про тих, хто почуває себе добре, але вже є носієм захворювання.

«Якби наші люди на Новий рік та Різдво сиділи вдома, не ходили великими компаніями в гості один до одного, в кафе,  тоді б такі обмежувальні заходи можна  було б не впроваджувати, але наскільки ми розуміємо, українці святкували. Вони  могли зустрітися з джерелом, яке виділяє коронавірус, стати людиною, яка сама виділяє вірус і заразити оточуючих. Для того, щоб цього не відбулося, введені обмежувальні заходи. Оцінити їх ефективність ми зможемо за кілька тижнів після завершення локдауну. Це не означає, що захворюваність зникне, але наше завдання уникнути різкого зростання захворюваності. Якщо його не буде, ми скажемо, що ці заходи були ефективними», - пояснила Наталія Іванченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: