Недобудовану каплицю у Шевченківському гаю знесуть

132823835_2756328681350242_2735367073868500012_n
фото: FB Lesia Harasym

Каплиця, яку почали споруджувати на території Музею архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, буде демонтована.

Так вчора під час свого засідання вирішила робоча група, створена для залагодження конфлікту.

Нагадаємо, на території Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького представники Свято-Іванівської лаври УГКЦ почали спорудження нової каплиці, не отримавши попередньо дозвільних документів. Проти будівництва виступили працівники музею, на думку яких замість спорудження нової каплиці було б доречніше перенести на територію лаври старовинну дзвіницю з села Тухля.

«Вчора, під час засідання робочої групи, ми заслухали інформацію від директора музею, настоятеля лаври, юридичного департаменту, управління охорони історичного середовища, міської ДАБІ і в результаті всіма учасниками був підписаний робочий протокол. Він передбачає, що будівництво, яке здійснювалося без належних документів, буде демонтоване силами і коштами тих, хто його здійснював. Робоча група підтримала перевезення до музею історичної дзвіниці з села Тухля, щоб доповнити історичний ансамбль. Робоча група виконала своє завдання», – розповів під час брифінгу заступник міського голови з питань розвитку Андрій Москаленко.

«Позиція музею полягала у тому, що на цю територію потрібно перевезти історичну дзвіницю з Бойківщини, адже вона буде доповнювати ансамбль церкви із села Кривка, що є пам’яткою національного значення. Надалі ми будемо працювати над тим, щоб втілити в життя цей план, врятувати ще одну пам’ятку дерев’яної архітектури Західної України та передати її в користування монахів Свято-Іванівської лаври, щоби вона функційно працювала як каплиця», – додав директор Музею народної архітектури і побуту ім. К. Шептицького Роман Назаровець.

За словами ігумена Свято-Успенської Унівської лаври Студитського уставу ієромонаха Йони, всім сторонам конфлікту вдалося порозумітися,

«Наше завдання було вийти з цього критичного положення. На щастя, нам вдалося порозумітись і знайти спосіб вирішити конфлікт. Будемо використовувати привезену дзвіницю як дзвіницю та каплицю водночас», – розповів Ієромонах Йона.

Відтак, старовинна дзвіниця з села Тухля після перевезення буде реставрована і встановлена на місці, де велося будівництво каплиці.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: