Сєпари думали, що ми всі загинули, – кіборг Олег Височанський

630_360_1578983366-989

13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа, Донецького аеропорту, яку утримували українські бійці. 

13 січня 2015 року остаточно впала диспетчерська вежа Донецького аеропорту, яку утримували українські бійці. 

Олег Височанський, зараз директор Будинку воїна, а тоді – командир 9-ої роти 3-го батальйону 80-ої окремої аеромобільної бригади був безпосереднім учасником цих подій.

Він каже, що з тих днів найбільше запам’яталися холод, бо стояли сильні морози, а ще бруд, руїна і запах страху.

«Я зайшов у диспетчерську вежу за якусь годину після того як вона впала . Взагалі, коли ми заходили в аеропорт, я мав йти зі своєю ротою, але контузило командира, який керував обороною диспетчерської вежі, і пішла команда зупинити колону. Мене пересадили в МТЛБ – тягач, який був уже повністю  завантажений, і ми там сиділи як оселедці. Я туди ледве втиснувся – мої ноги були в когось на шиї», – згадує Олег Височанський.

Коли ж вежа впала, сепаратисти думали, що там вже нікого не залишилося.

«Нам пощастило, що вежа впала в бік сєпарів, вона нас захищала від обстрілів. З третього поверху проглядалася територія аеропорту, і ми вели звідти координацію артилерії. Коли сєпари зрозуміли, що нашу артилерію хтось направляє, вони почали стріляти по нас практично безперервно», – каже Олег Височанський.

 Втім, до цього, як і до страху швидко звикаєш – втягуєшся.

«У кожного були свої завдання – хтось зброю заряджав, хтось консерви розігрівав. 15 січня в обід мене поранили, приблизно в той самий час поранили ще кількох моїх друзів. Нам пощастило, що швидко прийшов МТЛБ, і потім на гелікоптері ми були доставлені у Дніпро.  Я був одним з тих, хто залишав пост на диспетчерській вежі, який був «очима» нового терміналу», – пригадує Олег Височанський.

Бої за Донецький аеропорт тривали до 22 січня 2015 року. Вцілілі захисники вийшли з терміналу, проте в полон потрапили 11 важко контужених і 5 важкопоранених українських бійців. Загалом оборона терміналів аеропорту тривала 242 дні.

Бої за новий термінал завершилися 21 січня, але навіть після цього в Донецькому аеропорту кілька днів залишалися українські залоги, які спостерігали за позиціями сперератистів і доповідали командуванню.

Бої за Донецький аеропорт стали символом незламності та бойового духу українського війська, а захисників терміналів називають кіборгами.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: