Як вплинуть санкції США на слуг народу: думка політологів

дубінський

Початок нового року для депутата від монобільшості у Верховній Раді України Олександра Дубінського  видався невдалим.

Початок нового року для депутата від монобільшості у Верховній Раді України Олександра Дубінського видався невдалим.

У понеділок, 11 січня, Управління контролю за іноземними активами (OFAC) Міністерства фінансів США запровадило санкції проти нього і ще 6 чинних та колишніх посадовців – Дмитра Ковальчука (експомічника депутата Деркача), експрокурора Костянтина Кулика, колишнього нардепа Олександра Онищенка, засновника ТРК «Ера» Антона Симоненка, ексспівробітника посольства України в США Андрія Теліженка, адміністратора NabuLeaks Петра Журавля.

Нагадаємо, Андрій Деркач був внесений до персонального санкційного списку США ще 10 вересня 2020 року через спроби вплинути на вибори президента США 2020 року.

Також до санкційного списку потрапили 4 інформаційних ресурси України – ТОВ Ера-Медіа, інформагентство Only News, Nabuleaks і ТОВ «Скептик», воно ж «Бегемот Медіа».

Таким чином у Сполучених Штатах тепер офіційно вважають Олександра Дубінського учасником «пов’язаної з Росією мережі дезінформації».

В Офісі Президента вже повідомили, що Володимир Зеленський не буде реагувати на запровадження американських санкцій проти члена пропрезидентської партії та представника монобільшості у парламенті Олександра Дубінського.

ІА Дивись.info запитала у політологів, як ситуація, що виникла, вплине на політичні відносини України та США та чи вплине взагалі.

Політолог Володимир Фесенко:

«Для України і слуг народу це нічого не означає. Це санкції проти конкретних осіб і з партії «Слуга народу» там лише одна людина.

Треба розуміти, що коли Дубінський брав участь у проєкті Деркача і в усьому, що було з ним пов'язано (зокрема намагання втрутитись в американські вибори), партія і фракція «Слуга народу» до цього не мала жодного відношення.

Дубінський при тому, що він є керівником обласної організації в Київській області, одночасно є одним із опозиціонерів всередині фракції і свої дії по відношенню до США він ніяк не узгоджував з керівництвом партії і фракції. Відповідно у Вашингтоні чітко розуміють, що це санкції не проти України, це санкції проти конкретних осіб, які намагалися втрутитися. Там є два нинішні народні депутати, але вони діяли за власною ініціативою.

Для держави Україна ці санкції нічого не означають. Єдине, що може виникнути – можливі прохання або звернення з США до українських правоохоронних органів розслідувати ситуацію, яка пов'язана з витоком секретної інформації. Маю на увазі запис розмов колишнього віцепрезидента США і держсекретаря США з колишнім українським президентом. Це дуже серйозна річ, і думаю, що це будуть розслідувати.

Я назвав би ці санкції своєрідним сигналом українським політикам і деяким олігархам, що є червоні лінії, за які заступати у стосунках зі США не можна.

Щодо того чи має реагувати президент, то це не історія з російськими санкціями, які стосувалися широкої маси українських компаній і української економіки, а також великої кількості народних депутатів та мали чіткі політичні мотиви. Там якраз було дуже багато представників від «Слуги народу». На це треба було реагувати. Тим паче, що в нас з Росією конфлікт. У даному випадку не йдеться про міждержавні стосунки, йдеться про покарання конкретних осіб, які загралися в політичні ігри, перейшли дозволені лінії і тому отримали санкції з боку США. До держави це не має ніякого відношення, а тому президент не повинен на це реагувати».

Політолог Олександр Палій:

«Я думаю, що санкції США проти Дубінського та інших – це сигнал про те, що під час війни у нас в керівництві парламентських фракцій і груп, пов'язаних із владою, є люди, які підігрують російські пропаганді, тобто є російськими агентами. Гадаю, що це не полегшить життя Дубінському, хоча він до цього призвичаїться.

Дубінський виступав разом із Деркачем і на пресконференції вони оприлюднювали інформацію, що фактично притоплювала Байдена. Вони хотіли запустити цю інформацію по Байдену з нашої території, тобто відіграти джерелами інформації. Фактично депутат намагався вплинути на американські вибори, а найбільше намагається вплинути на американські вибори Росія. Тому вони грали російську скрипку.

У той час, коли дві команди конкурували дуже здалеку, тим не менше американській адміністрації вдалося зробити так, що цю інформацію ніхто не піднімав всередині країни. Всі розуміли , що це російська інтрига всередині Сполучених Штатів, а тому вона, в принципі, виявилася неуспішною. Але водночас ми бачимо, хто це намагався зробити.

Щодо Володимира Зеленського, то, я гадаю, якщо тобі говорять, що один депутат – шпигун, інший – працює на Росію, то президент, як гарант безпеки України, мав би відреагувати, коли під носом – російські шпигуни.

Зауважимо, Дубінський через санкції перестане отримувати гроші від YouTube, що належить американській корпорації, транзакції якої проходять через американські банки.

Про це розповіла юристка і виконавчий директор «Центру запобігання корупції» Дарина Каленюк, йдеться на «Українській правді».

«Ми детально працювали тільки щодо Олександра Дубінського. У нього є YouTube-канал, від якого він отримує доходи. YouTube – відеосервіс, що належить американській компанії Google. Тобто я більш ніж впевнена, що, як мінімум, YouTube припинить виплачувати гроші Дубінському за його зміст», – розповіла вона.

Каленюк додала, що через санкції можуть бути заблоковані будь-які транзакції Дубінського в доларах США.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: