За десять років скоротився обсяг книг, завезених із Росії до України

книги
Фото: censor.net.ua

Видача дозволів на ввезення на територію України книжкової продукції з РФ відбувається згідно з законом, ухваленим Верховною Радою наприкінці 2016 року.

Цим законом передбачено, що дозволи на ввезення не надаються винятково книжкам антиукраїнського змісту, а також таким, що містять пропаганду на користь держави-агресора, повідомляють у пресслужбі Державного комітету телебачення і радіомовлення України.

«За весь час дії цього закону легальним шляхом в Україну не потрапила жодна книжка антиукраїнського змісту, а обсяг книжкових видань, завезених із РФ, порівняно з 2011 роком скоротився в 12 разів», - зазначають у відомстві.

Окрім цього повідомляється, що за чотири роки дії закону Держкомтелерадіо дозволив ввезти в Україну 31 тис. найменування книжок з Росії. Більшість з дозволених для ввезення книг - це твори світової класики, дитяча та науково-популярна література. Частину дозволів видано на ввезення в Україну україномовних книг українських видавництв, надрукованих в РФ.

У Держкомтелерадіо додають, що протягом 2017-2020 років надано 4 274 відмови імпортерам на ввезення книжкової продукції з РФ.

Власне, більшість відмов стосувалася подачі неповного пакета документів заявниками, а в 274 випадках – антиукраїнського змісту, виявленого у виданнях.

Отже, в Україну не дали ввезти майже півтора мільйона примірників антиукраїнських видань.

За ініціативою Держкомтелерадіо рішенням РНБО було запроваджено санкції до 9 російських видавництв, які найбільше відзначилися випуском антиукраїнської літератури. Це майже вдвічі зменшило обсяги надходження на український ринок видавничої продукції з території РФ. З урахуванням зупинених на виконання рішення РНБО майже 12 тисяч раніше виданих дозволів та дозволів, термін дії яких завершився, загальна кількість чинних дозволів на сьогодні складає 18 104.

До того ж, кількість виданих дозволів не відображає картини реально ввезених в Україну книжок. Значна частина отриманих дозволів залишається нереалізованою, а заявлена кількість запланованих до ввезення примірників видань у більшості випадків перевищує кількість реально ввезених. Імпортери це роблять свідомо, так би мовити «про запас».

Протягом 2017-2019 років дозволи, які передбачають ввезення на митну територію України видавничої продукції 59 російських, 5 українських, 1 молдовського та 1 білоруського видавництв, отримували 20 суб’єктів господарювання. Станом на 1 січня 2021 року цією діяльністю займається лише 6 імпортерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: