Коли розпочнеться вакцинація від коронавірусу в Україні і як це буде у Львові

вакцина7

У багатьох країнах Європи вже розпочалась вакцинація від коронавірусу. Щепитись від хвороби охочих багато, але зараз процедуру проводять не всім, а тим, хто в групі ризику та медикам.

В Україні ж вакцинація ще не розпочалась, але розмов і чуток довкола неї дедалі більше. Ще й досі ведуть дискусії щодо того, яку ж вакцину буде затверджено в Україні, якою буде її вартість і коли розпочнеться масова вакцинація населення.

Деякі експерти припускають, що істерія довкола вакцинації від коронавірусу є награною і на руку певним політичним колам. Інші ж вважають, що чиновники відмивають на цьому величезні кошти. Зауважимо, що тендер на постачання 1,9 млн доз вакцини від COVID-19, який ДП «Медзакупівлі» оголосило 30 грудня, отримало ПАТ «Лекхім» (компанію, що її пов’язують із оточенням ексміністерки охорони здоров’я Богатирьової).

Хоча думки експертів у цій сфері багато в чому відмінні, всі сходяться на тому, що вакцинація є обов'язковою. ІА Дивись.info поспілкувалась з фахівцями у медичній сфері, медиками і політиками, аби з'ясувати, коли вже врешті українці можуть убезпечити себе від недуги.

Спочатку підготуватися, а потім вакцинувати

Тимофій Бадіков, голова правління громадської організації «Платформа здоров'я» переконаний, що якщо вакцинація розпочнеться дещо пізніше, аніж у країнах Європи, то трагедії не станеться. Каже, що розмови про це підігрівають здебільшого політики.

«Вже підіймають паніку, що всі країни почали щеплення, а в нас ще нема. Цього робити не варто, бо тут ідеться виключно про політичні ходи. Для прикладу, розповім про грип. Щорічно в Україну завозять приблизно 600 тисяч доз. Із цієї вакцини робили половину, а друга половина йшла на утилізацію. Це було на комерційному ринку, вартість 300 гривень – за власні кошти не всі захотіли її собі робити.

Вважаю, що краще все зробити якісно, тобто підготуватися. Зараз проводять різноманітні тренінги про вакцинації Центром громадського здоров’я, «Батьками за вакцинацію», Міжнародним фондом «Відродження». А отже, спершу йде підготовка фахівців, як це зробити, тоді - паралельно інвентаризація обладнання і, якщо планово вакцинація розпочнеться в квітні, то нічого страшного не станеться. Адже вакцинація це не є проста справа. Вважаю, що наразі це питання треба обговорювати в підготовчій площині, що робить конкретний регіон, яким чином готуються працівники і чи достатньо їх є, у пунктах щеплень чи є все необхідне обладнання», – пояснює Тимофій Бадіков.

Громадський активіст каже, що ще в жовтні у МОЗ доручили регіонам провести аудит обладнання, щоби побачити, чого в них не вистачає і вжити відповідні заходи. Відтак, на місцях розуміють, що саме вони мають робити, є чіткий план і регламент. З іншого боку, триває пошук самої вакцини.

«Є різні вакцини, які вже затверджені у світі, зокрема Pfizer, Moderna. У звичайних і побутових умовах довго зберігати вакцини не можна. Але їх можна зберігати упродовж 6-ти днів у звичайному холодильнику. Тому логістично це виглядало так – вакцина зберігається на національних складах, де є відповідне обладнання, яке дозволяє дотримуватися необхідного температурного режиму. А потім складна логістична процедура планування - вакцини доставляються у конкретний пункт щеплення або даюються мобільній бригаді, яка робить це щеплення, і впродовж 6-ти днів вони здійснюють вакцинацію.

Навіть якщо говорити про будь-які інші вакцини – від грипу чи кору – вони повинні розподілитись по всій країні у звичайне холодильне обладнання. І тут запитання: чи є місце у всіх пунктах додатково для вакцини від коронавірусу, а чи не зайняте воно постійною і звичною іншою вакциною? Також питання: чи є ці місця зберігання у достатній кількості? І третє: чи це холодильне обладнання відповідає нормам? Тому що за нашою інформацією – або обладнання не відповідає, або застаріле. Нові вакцини є вимогливими до температур», – додав пан Тимофій.

Як до вакцинації готується Львівщина

У Львівській обласній держадміністрації розповідають, що вже розпочали підготовку до вакцинації від коронавірусної інфекції. Однак якою вакциною і скільки її отримають на першому етапі, сказати не можуть. Наталія Іванченко, головна епідеміологиня Львівщини у коментарі Дивись.info зауважила, що зараз на Львівщині формуються 8 бригад для вакцинування:

«Кожна бригада складається з лікаря, двох середніх медичних працівників, водія з машиною. Функція бригади буде в отриманні вакцини з центрального складу і вакцинації конкретного контингенту людей. Також готуються тимчасові пункти щеплень – позначається їх перелік, де буде відбуватись вакцинація, а також визначається кількість людей (поки що орієнтовна), які в нас підлягають під перший етап вакцинації. Загалом, згідно дорожньої карти, яку прописало Міністерство охорони здоров’я, орієнтовно буде 4 етапи. Коли розпочнеться перший, поки що інформації нема, але підготовку ми розпочали.

Найперше будуть вакцинувати медиків, які працюють у ковідних лікарнях. Згідно з тим, що було озвучено (зокрема головним державним санітарним лікарем України), є така імовірність, що вакцина буде у закладах недержавної форми власності, і можна нею буде також вакцинуватись власним коштом», – наголосила медик.

Стосовно вакцинації когось поза чергою, Наталія Іванченко вважає абсолютно неприпустимим, коли вакцинуються препаратами, які не є зареєстровані в державі. Тому переконана, що такі речі будуть контролювати.

Церква благословляє вакцинацію

На перешкоді масовому щепленню українців, каже Тимофій Бадіков, можуть стати різноманітні антивакцинаторські групи, де вважають вакцинацію всесвітньою змовою, а також  релігійні секти. Ця частина, яка не вакцинується, каже активіст, завжди становить дуже велику загрозу, і ними навіть мала би зайнятись Служба безпеки України. Однак Бадіков наголошує – більшість релігійних організацій демонструють адекватну позицію.

«Я зараз кажу власне про секти, адже УГКЦ і ПЦУ навпаки пропагують робити вакцинацію, аби вберети життя і здоров’я як своє, так і близьких людей», – зазначає активіст.

Днями від коронавірусу вакцинувався папа Франциск, зокрема він закликав щепитись кожного, бо це є «етичним обов’язком».

До слова, роль церков у майбутній вакцинації буде величезною, каже релігієзнавець Євген Савісько.

«Сучасне українське суспільство вже почало поділятись на прихильників та противників вакцинації. І байдуже, хто є її виробником – Китай, США чи Європа. В наших співгромадянах живе багатовікова недовіра до держави, яку б назву вона не мала. Успіх або провал вакцинації багато в чому залежатиме від позиції церкви. Адже дедалі більше громадян України довіряє церкві, і дедалі менше довіряє державним сановникам. На сьогодні вже і Папи Римський Франциск, і Вселенський Патріарх Варфоломій, і Глава Української греко-католицької церкви Блаженніший Святослав, і Предстоятель Православної церкви України Епіфаній публічно висловились за підтримку вакцинації.

До того ж потрібна соціальна реклама вакцинації, без неї буде провал», - підсумував релігієзнавець.

Неефективна, але дорога вакцина

З-поміж вакцин, які демонструють різні рівні ефективності, вибір українського уряду поки що впав на китайський Sinovac. Попри те, що тестування цього препарату не закінчено, використання вакцини вже схвалила, скажімо, Туреччина, де навіть розпочали проводити щеплення.

Україна замовила і проплатила вже 1,9 млн доз, хоч доїде вона не швидше ніж через місяць. Водночасч уже зараз стоїть питання щодо її якості. Так за даними бразильського Інституту Бутантан ефективність вакцини Sinovac становить 50-60%. Провідні вакцини світу натомість демонструють ефективність понад 90%.

Ціна, за якою Україна закуповувала китайську вакцину, також далеко не оптимальна $17,85 за дозу. І це дорого, якщо вірити порівняльній таблиці «Наших грошей».

Народна депутатка від фракції «Голос» Олександра Устінова стверджує, що Україна могла придбати вакцину вшестеро дешевше.

«Три долари заплатила Всесвітня організація охорони здоров'я за вакцину, закупівлю якої в ручному режимі зірвав міністр охорони здоров'я Максим Степанов. Саме з Serum Institute of India – найбільшим світовим виробником вакцин вело перемовини державне підприємство «Медичні закупівлі», і було вже на фінальному етапі підписання договору, який скасував МОЗ. Вакцину саме цього виробника закуповували для COVAX - всесвітньої ініціативи по боротьбі з COVID-19.

Тепер замість цього ми отримаємо китайську вакцину компанії Sinovac Biotech по $17,85 за дозу, а мали шанс купити вакцину ледь не по $3, тобто в 6 разів дешевше! Жодна країна ЄС цю вакцину не придбала», – каже Устінова.

Водночас вона наголошує, що 1,9 млн доз критично мало для повноцінної вакцинації. Адже кожна людина має отримати по дві дози вакцини, а отже, на вакцинацію може розраховувати менше мільйона українців. При ефективності в 50% імунітет від коронавірусу отримають заледве пів мільйона.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: