На Львівщині планують створити сімейні фермерські господарства

_1610801565_613x321.39710444674_3_0_nw
Фото: ЛОДА

Комплексна програма на 2021-2023 роки, яку пропонує департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА доповнена новими напрямами, які передбачають трансформацію особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства. 

Комплексна програма на 2021-2023 роки, яку пропонує департамент агропромислового розвитку Львівської ОДА доповнена новими напрямами, які передбачають трансформацію особистих селянських господарств в сімейні фермерські господарства.

Очікуване фінансування від Львівської обласної ради  - 17 мільйонів гривень, повідомляють у ЛОДА.

Керівник департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Людмила Гончаренко наголосила, торік завершився період реалізації Комплексної програми підтримки та розвитку агропромислового виробництва Львівської області на 2016-2020 роки.

"Програма передбачала створення умов для стабільного динамічного розвитку виробництва сільськогосподарської продукції.  Зокрема, за цей період  збільшили обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції на 13,9 %, в тому числі сільськогосподарськими підприємства на 32,9%. Зернових було збільшено на 14,2%, овочів на 64,1%, плодів і ягід на 6.9%, за рахунок підвищення врожайності цих культур та збільшення посівних площ. Впродовж 2020 року офіційно зареєстрували 32 сімейні фермерські господарства, в тому числі 23 в молочному скотарстві. Релізували 30 бізнес-проектів та інвестиційних проектів. Додатково створили 20 робочих місць", - зазначила Людмила Гончаренко.

Велика частина нової програми на 2021-2023 роки присвячена забезпеченню споживчої потреби населення та розвитку підприємництва на селі, а також органічного виробництва. Згідно з програмою - передбачена фінансова підтримка аграріїв у вигляді часткового відшкодування витрат за придбання та використання біологічних засобів захисту рослин, відшкодування вартості сертифікації органічного виробництва.

"Заплановано реалізацію 62 малих бізнес-проектів з розвитку аграрного виробництва та участь і організацію аграрних виставок, ярмарок з метою промоції місцевого сільськогосподарського виробництва.Особлива увага буде приділятись реалізації можливостей молоді, учасників АТО та ООС та жінок у веденні господарств сімейного типу”, - зазначила т.в.о. директора департаменту агропромислового розвитку Львівської обласної державної адміністрації Людмила Гончаренко.

Як і минулого року, цьогоріч аграрії можуть отримати  до 700 тисяч гривень для реалізації бізнес –проектів. Торік кредитні кошти отримали 19 аграріїв.  СОК  “Фермерська родина” – приклад ініціативного кооперативу, який користується програмами підтримки.  У 2020 році кооператив отримав 300 тисяч кредиту на придбання обладнання для передпродажної підготовки крафтової продукції.

“На сьогодні членами кооперативу вже стали 28 учасників. Це дрібні виробники сільськогосподарської продукції Львівщини. Основним видом діяльності кооперативу передбачається реалізація продуктів фермерів, учасників кооперативу, через онлайн магазин, включаючи маркетинг, логістику, передпродажну підготовку та доставку «до дверей» клієнта”, - підкреслила керівник департаменту.

Успішне фермерське господарство “Екоранчо Сабадаж” з вирощування молодняка великої рогатої худоби створив учасник АТО Ігор Сабадаш. Торік чоловік отримав півмільйона гривень кредитних коштів для розширення ферми.

У планах на 2021 рік - зосередитись на створені сімейних фермерських господарств, у тому числі й розвиток молочного фермерського скотарства.

“Ставимо акцент на підтримці вирощування малими суб'єктами господарювання нішевих культур, яких зараз недостатньо у Львівській області -  гречка, жито, ягоди та плоди. Велику увагу ми плануємо приділити розвитку кооперації, аби малі виробники мали змогу формувати товарні партії для виходу на внутрішній ринок та підтримку в межах своїх територіальних громад”, - додала Людмила Гончаренко.

Комплекс заходів програми має збільшити обсяги виробництва валової сільськогосподарської продукції сільгосппідприємствами на 3 % (331,9 млн грн) та збільшення їх частки  у загальнообласному виробництві до 50% валової продукції сільського господарства.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: