Мешканців Львівщини закликають обстежитися при найменших проявах ГРЗ

_1609568709_610x320_3_0_nw
Фото: ЛОДА

Ситуація із захворюваністю на коронавірус на Львівщині залишається напруженою, а кількість госпіталізованих пацієнтів у січні стабільною – 100-120  осіб щодоби.   

Ситуація із захворюваністю на коронавірус на Львівщині залишається напруженою, а кількість госпіталізованих пацієнтів у січні стабільною – 100-120 осіб щодоби.   

Про це під час брифінгу розповів директор департаменту охорони здоров’я ЛОДА Орест Чемерис.

«Період святкувань продовжується, кількість контактів є великою. Ризик того, що  кількість пацієнтів, які будуть потребувати медичної допомоги, зокрема стаціонарної, є високим», -  розповів Орест Чемерис.

«Кількість захворювань після свят збільшиться. Наскільки - залежить від того, яка кількість людей буде обстежена. Чим більше людей ми будемо обстежувати, тим більша ймовірність  виявити людей, які виділяють вірус і їх ізолювати. Тому завдання якомога більше обстежити людей, які мають хоча б найменші прояви ГРЗ», - додала директорка обласного лабораторного центру МОЗ Наталія Іванченко .

За її словами, за підсумками моніторингу на захворюваність гострими респіраторними інфекціями, за другий тиждень 2021 року захворіло на 1200 людей більше ніж за перший тиждень новорічних свят, з 1 по 7 січня.

«Але діагноз ГРЗ можна поставити лише тоді, коли є негативний ПЛР тест на коронавірус. Тому кожна людина яка має підвищення температури, нежить, закладеність носа, головний біль, ломоту в тілі, біль у м’язах – повинна повідомити про це свого сімейного лікаря, який організує обстеження у пунктах забору матеріалу. Таких пунктів є вже145 і постійно їхня кількість зростає. Це робиться щоб наблизити обстеження до людей, і не треба було далеко ходити. Не сидіть тихенько вдома – звертайтеся до сімейного лікаря. Це важливо, бо серед тих, хто госпіталізований у стаціонари, є частина, хто поступив пізно, кому не була вчасно надана допомога, через те що люди сиділи вдома через свята і не хотіли завдавати клопоту медпрацівникам та своїм родинам. Це неправильний підхід», - розповіла Наталія Іванченко.

За попередню добу на Львівщині госпіталізовано 100 пацієнтів. Загалом  у стаціонарах перебуває 1223 хворих. З них 128 у реанімаційних відділеннях, 38 – на апаратах ШВЛ. Завантаження ліжкової мережі становить 31%, забезпеченість ліжок киснем – 88%. В обласній інфекційній лікарні перебуває 85 хворих, у Центрі легеневого здоров’я – 92, у Винниківському госпіталі – 120, ЛШМД – 222, у Новояворівській лікарні – 69, Стрийській  міській – 63.

Щодо вакцинації, яка очікується, то її проводитимуть у тимчасових пунктах щепленя.

«Вакцинація буде проводитися мобільними бригадами, які будуть їздити від одного пункту щеплення до іншого. Тимчасовіо пункти будуть облаштовані як на базі медичних закладів  так і можливо підприємств, щоб наблизити максимально допомогу до людей. Щодо холодового ланцюга, то якщо це буде вакцина «Пфайзер», яка потребує глибокої заморозки, то вона буде зберігатися к Києві, а далі її будуть везти в регіони і в нас буде 100 годин щоб використати цю партію. Якщо це будуть інші вакцини, то тут  все простіше – на пункти щеплень будуть їздити бригади з сумками-холодильниками. Ця процедура нічим не буде відрізнятися від нашої рутинної вакцинації. Єдине що, коронавірусна вакцинація буде відбуватися у тимчасових пунктах щеплення», - розповіла Наталія Іванченко.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: