В Україні збільшили перелік препаратів для лікування онкозахворювань, - МОЗ

В Україні до переліку 67 лікарських засобів для лікування онкологічних захворювань додали 9 нових позицій.

Про це повідомив міністр охорони здоров'я України Максим Степанов під час брифінгу у вівторок, 19 січня.

«Онкологічні захворювання знаходяться на другому місці по причині смерті в Україні, після серцево-судинних... На 2021 рік вже затверджена номенклатура закупівлі лікарських засобів (для лікування онкологічних захворювань — ред.). Отже, ми взяли до уваги пропозиції близько 30 пропозицій провідних українських онкологів та державних медичних експертів. До переліку 67 лікарських засобів ми додали ще 9 нових позицій» - повідомив очільник відомства

За словами міністра, це дуже важлива річ, адже до списку додано позиції, які є більш ефективними в лікуванні. Він наголосив, що йдеться про лікарські засоби, які будуть використовуватися при лікуванні раку молочної залози, для пацієнтів з раком крові, при мієломі, при пухлині головного мозку. Тобто, це різно направлені лікарські засоби, які ми додали до загального переліку.

Усі лікарські засоби мають статус генеріки. Вони зареєстровані та виробляються принаймні двома різними виробниками.

«Оскільки забезпечує конкуренцію на ринку фармпрепаратів і, відповідно, кращу ціну й економію державних коштів. Мова йде про те, що за, відповідно, однакову суму коштів ми можемо закупити більшу кількість лікарських засобів до стовідсоткової потреби. Щоб у нас не було такої історії, що нам не вистачає або треба докуповувати людям самостійно», - додав Степанов.

З його слів, основна мета — щоб людина, яка захворіла на онкозахворювання, була впевнена в тому, що всі лікарські засоби, які необхідно, будуть надані державою.

«При визначенні переліку лікарських засобів, що будуть централізовано закуповуватися, беруть до уваги показники їх клінічної та економічної ефективності. Перевагу надають тим лікам, використання яких допоможе досягти найвищих показників для найбільшої кількості пацієнтів», - наголосив міністр.

Нагадаємо, за словами Степанова, торік на лікування одного хворого при онкологічному захворюванні Міністерство охорони здоров’я витрачало 17 тис. 834 грн.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: