Чи повернуть Бандері звання Героя України

Bezymyannyj-8

У Львівській обласній раді готують проєкт звернення щодо повторного присвоєння звання Героя України Степанові Бандері.  

Відповідне рішення прийняла нещодавно комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської облради.

Проєкт звернення планують розглянути на найближчій сесії ЛОР, яка відбудеться у лютому.

«Зараз готується відповідне звернення. Вважаємо, що Степан Бандера символізує цілу епоху боротьби за незалежність України, і позбавлення звання відбулося через проросійські погляди колишнього президента Віктора Януковича і тодішньої влади. Хоча це зробив Донецький окружний суд, але ми розуміємо, що це було політичне рішення. Тому зараз ми звертаємося до центральної влади, щоби звання було повернуто справжньому Герою України», – розповідає голова комісії Святослав Шеремета.

За його словами, у положенні про присвоєнні цього звання йдеться, що ініціювати його можуть і органи місцевого самоврядування.

«Питання національної пам’яті належить до компетенції нашої комісії і це було одним з перших її рішень. Розуміємо, що влада у Києві має погляди такі, які не будуть сприяти цьому, але це буде лакмусовий папірець для неї. Ми бачимо, що влада робить багато речей, які не відповідають українським цінностям, а це буде для неї шансом прийняти правильне рішення», – додає Святослав Шеремета.

Микола Посівнич досліджує український визвольний рух 1920-1950-их років та його провідних діячів. Він каже, що це передусім політичне питання, яке має бути вирішене в сучасній Україні.

«Під Бандерою ми розуміємо весь визвольний рух ОУН-УПА. Цей асоціативний ряд важливий з політичної точки зору. Щоби ті, хто воюють зараз на сході, при зміні політичних орієнтирів не опинилися в такій ситуації, як Степан Бандера і ті люди, які тоді боролися за волю України, коли з одного боку вони герої, але їх не визнає держава. Тому має бути визнання і вшанування на державному рівні внеску Бандери і всіх учасників визвольного руху. Ці питання треба піднімати, бо досі ці люди не були належно оцінені владою. З політичної точки зору так має бути, бо непошанування або ігнорування таких постатей, як Бандера є важливим аспектом політичної боротьби», – каже Посівнич.

Нагадаємо, що у січні 2010 року президент Віктор Ющенко підписав указ про присвоєння Бандері звання Героя України (посмертно). Однак у квітні того ж року Донецький окружний адміністративний суд ухвалив рішення, яким визнав незаконним присвоєння Бандері відповідного звання. Суд аргументував своє рішення тим, що звання Бандері видали з порушенням закону.

18 грудня 2020 року на сесії Тернопільська міська рада прийняла також звернення до президента України Володимира Зеленського з проханням повторно присвоїти високе звання провіднику Організації Українських Націоналістів та закликала Верховну Раду України й інші обласні та міські ради його підтримати.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: