Навчання онлайн: як інтернет-освіта позначиться на знаннях

знання1

Українські школярі цього навчального року вже випробували різні системи навчання – очне, онлайн-навчання та змішану систему.

Невдовзі добігає кінця локдаун, повний карантин у всіх сферах, який збігся із шкільними канікулами.

Яким буде подальше навчання, як впливають на якість знань нові реалії під час всесвітьої пандемії, чи прийнятними є умови навчання і як це позначилось на знаннях? Про це ІА Дивись.info запитала у викладачів, студентів і педагогів.

Онлайн-навчання відкриває нові можливості

Галина Яворська, доцент кафедри мікробіології ЛНУ Івана Франка викладає для студентів старших курсів. Розповідає, що впродовж навчального року якість навчання істотно не змінилася. А ті учні, які мали бажання вчитись, завжди знайдуть можливість.

«Нові умови навчання, до яких нас змусила призвичаїтись коронавірусна інфекція, я оцінюю позитивно, і такий режим роботи є цілком прийнятним. Ми так працюємо вже з вересня, а тому останній локдаун, який вже скоро закінчується, нічого нового в роботу не вніс. Спочатку студенти відвідували іноді лабораторні заняття, а згодом вже всі перейшли на дистанційне навчання.

Той, хто вчився, то вчиться і надалі. Якщо студент мотивований і хоче знати, то він вчиться в будь-яких ситуаціях. Студенти, які зараз поєднують навчання і роботу, можуть це робити значно простіше, адже  є безліч платформ для навчання у онлайн-режимі», – розповідає викладачка.

Водночас мікробіологиня каже, що саме на їхній кафедрі є багато практичних занять, через які можуть виникнути деякі труднощі. Але й їх можна вирішити.

«Єдина проблема – те, що в нас практична кафедра і студенти повинні проводити певну роботу у лабораторії. Дистанційно це зробити не так легко. Все відбувалось теж за системою електронного навчання, просто їм показували, як робити певні досліди через відео. Викладачі їздили в університет і вже безпосередньо з лабораторії проводили заняття, демонструючи роботу на камеру. Однак, я вважаю, що такі речі добре пояснити, аби вже згодом студент сам міг виконати завдання, через камеру на комп’ютері неможливо», – каже пані Галина.

Викладачі також зазначають, що добре справляються не лише студенти-старшокурсники. Перші курси розуміють, як відбувається навчання в онлайн-режимі, адже закінчували школу в схожих умовах.

«В аудиторії студенти часто списують або ж надіються один на одного. А тут, якщо ти виставляєш час, добре продумані питання, які змінюють, вони контрольні виконують в онлайн-режимі, і краще видно результат знань студентів.

А от семінар в аудиторії на семінар в онлайн-режимі не заміниш – це все ж різні речі. В умовах всесвітньої пандемії мусимо звикати до нових реалій, але щоб сказати, що через це втрачається якість навчання, то ні, я такого не спостерігаю», – підсумувала Галина Яворська.

Студентка 2 курсу Софія від онлайн-навчання в захваті. Каже, що таким чином все заплановане встигає без надмірних зусиль.

«Навчання дається легко. Я можу поєднувати навчання у двох вузах. А якби не дистанційне, довелось би від чогось одного відмовитися. Якщо ж заняття відбуваються оналайн, як зараз, то я на одній парі в одному місці онлайн, на іншій – вже в іншому навчальному закладі, не виходячи з дому. При очному навчанні встигнути одночасно в два місця нереально», – каже Софія.

Найбільше страждають малюки

Першокласники і їх батьки були неабияк стурбовані, чи відчують вони на собі процес навчання через пандемію коронавірусу. Попри не надто втішні прогнози, очне навчання все ж почалось, а дітки вперше сіли за парти і побачили перших вчителів. Утім, зараз вони через карантин страждають чи не найбільше.

Начальник управління освіти Львівської міської ради Зоряна Довганик розповідає, що молодша школа потребує найбільшої опіки і догляду.

«Навчання на змішаній чи дистанційній основі є кращим для учнів-старшокласників. Йдеться про 10 і 11 класи. Їм зручно тим, що переважно всі відвідують репетиторів і готуються до зовнішнього незалежного оцінювання. Вони, в цих класах, вже знають чого хочуть у майбутньому і всі свої сили спрямовують на підготовку.

Щодо учнів початкової школи, то насправді дистанційне навчання є зовсім неефективне. Дитина не може сама ані вдома залишитись, їй потрібна постійна допомога батьків. Догляду також потребують учні 5-7 класів. Вони ніби вже і є достатньо дорослими та самостійними, але їм потрібен контроль з боку батьків. Адже буває, що вони невчасно підключаються до уроку, чи можуть проспати заняття.

Очне навчання, тобто навчання у школі, є набагато ефективнішим. Виняток – старшокласники, які не витрачають свій час на те, щоб йти до школи, слухають курси вдома і паралельно готуються до тих предметів, які їм будуть необхідні для здачі ЗНО», – зазначила чиновниця.

У ЛМР наголосили, що за дітьми у будь-якому випадку потрібен контроль батьків, навіть якщо ті вважають учнів середніх і старших класів фактично дорослими. Освітяни радять хоча би раз на день подивитися, чи дитина виконала вдома всі завдання. Дітям у свою чергу рекомендують в цей період  зорганізуватись і бути більш відповідальними.

Менше втомлюватись, більше займатись самостійно

З 11 січня цього року в Україні набув чинності новий санітарний регламент, яким передбачено обмеження перебування і безперервної роботи з технічними засобами під час навчання. Тобто у Zoom потрібно проводити не більше аніж 30% занять, адже це втомлює дитину. Решту уроків рекомендують виконувати у «класрумі».

Обмежено час безперервної роботи з технічними засобами навчання:

для учнів 1 класу – не більше 10 хвилин;
для учнів 2-4 класів – не більше 15 хвилин;
для учнів 5-7 класів – не більше 20 хвилин;
для учнів 8-9 класів – 20-25 хвилин;
для учнів 10-11 (12) класів на 1-ій годині занять – до 30 хвилин, на 2-ій годині занять – 20 хвилин;

При здвоєних навчальних заняттях для учнів 10-11 (12) класів – не більше 25-30 хвилин на першому навчальному занятті та не більше 15-20 хвилин на другому навчальному занятті.

Отже, тривалість навчальних занять, визначена Законом «Про повну загальну середню освіту», зберігається: 35 хвилин – для 1 класу, 40 хвилин – для 2-4 класів, 45 хвилин – для 5-12 класів. Обмежується лише час безперервної роботи з комп’ютером для уникнення ризиків для здоров’я.

Що після локдауну

Вже за декілька днів закінчиться всеукраїнський карантин і всі школи у Львові планують виходити на очне навчання. Міністерство рекомендує змішане навчання, як і було до цього часу, однак школярі в школу повернуться.

Працюватимуть за протоколами – уроки розпочинатимуться в різний час, збережуться  карантинні обмеження. Кожна школа самостійно буде встановлювати дні дистанційного навчання. Якщо буде позитивна епідеміологічна ситуація, то всі будуть навчатись, якщо хтось із вчителів чи учнів захворіє – клас буде йти на карантин.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: