Отруєння сірих журавлів: в Асканії-Новій можуть загинути всі молоді птахи

журавлі

Випадків масових потруєнь багато, порушень правил поводження з хімікатами – ще більше і загибель сірих журавлів на Херсонщині змушує по-новому поглянути на проблему.

Про це у Фейсбуці написала голова Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів Владислава Магалецька, - повідомляє Укрінформ.

«Зараз ведеться розслідування і встановлюються причетні до злочину. Фахівці Держпродспоживслужби будуть робити все можливе для їх встановлення в рамках своєї компетенції. Але питання значно глибше. Випадків масових потруєнь багато, порушень правил поводження з хімікатами – ще більше. Не всі вони такі гучні, як ситуація в Асканії-Нова. Можливо саме цей випадок допоможе по-новому поглянути на проблему? Адже такі ситуації недопустимі», - написала Магалецька.

Вона зазначила, що кількість померлих птахів збільшується, адже птахи помирають не одразу, а через декілька днів у муках. Окрім того, за словами фахівців, скоріш за все загине весь молодняк, який залишився без лідерів журавлиної зграї.

Як вона зазначила, фахівці ДПСС встановили, що птахи отруїлися. Це не хвороба і не вірус. В їх внутрішніх органах та м’язах знайшли фосфід цинку, нітратів, нітритів, натрію хлористого, у межах гранично допустимих концентрацій. Тобто причина - хімікати від агропідприємств.

«Є дві версії: Перша. Це наслідки боротьби із гризунами на полях.

Друга. Це безвідповідальний підхід до утилізації протруєного зерна. Його могли просто викинути на поле», - зазначила Владислава Магалецька.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: