Пожежа в будинку для літніх у Харкові: загибель 15 людей, затримання фігурантів (фото, відео)

IMG_7802
Фото з місця події, пресслужба ДСНС України .

У четвер, 21 січня, в приватному будинку для літніх людей «Золотий час» у Харкові спалахнула пожежа. Відомо, що загинуло 15 людей.

У ДСНС України кваліфікували подію як надзвичайну ситуацію державного рівня. Сьогодні, 22 січня, оголошено днем жалоби за жертвами у Харкові, а президент Володимир Зеленський заявив в етері одного з телеканалів, що 23 січня оголосять жалобу на державному рівні.

ІА Дивись.info розповідає, що відомо про займання станом на зараз.

За інформацією надзвичайників, пожежа виникла у двоповерховому житловому будинку, що розташований на вулиці Нижня Гиївська у Харкові о 15.03.

Будівля переобладнана під будинок для літніх людей. На момент інциденту там перебувало щонайменше 24 людини, 15 з яких загинули, а 9 осіб шпиталізували.

«О 16.14 пожежу локалізовано на площі 100 м.кв. На місці пожежі виявлено тіла 15 людей... До гасіння пожежі залучено 28 рятувальників і сім одиниць техніки», – повідомили у відомстві.

Згідно з попередньою версією, займання виникло внаслідок необачного поводження із електронагрівальними прикладами. Окрім цього, існує версія, що в будинку велись підготовчі роботи до ремонту газового обладнання, позаяк задимлення відбулось в районі газового лічильника.

Президент України Володимир Зеленський відреагував у соцмережі. Він доручив Кабміну створити державну комісію для з'ясування всіх обставин трагедії, а також «напрацювання механізмів запобігання подібним надзвичайним ситуаціям». Держкомісію очолив міністр розвитку громад і територій Олесій Чернишов.

«Міністру внутрішніх справ – відкрити та взяти під особистий контроль відповідну кримінальну справу і в якнайшвидші терміни відповісти на питання, які причини трагедії та хто в ній винен», — написав Зеленський.

Фото: ГУ ДСНС України у Харківській області

Прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом порушення встановлених законодавством вимог пожежної безпеки, що спричинило загибель людей, повідомили в Офісі Генпрокурора.

Очільник Міністерства внутрішніх справ Арсен Аваком зазначив, що на місці події працюватиме урядова комісія, також йдеться про термінове затримання власниці пансіонату.

«Наразі вирішується питання про затримання власниці пансіонату. Оскільки вона перебуває на лікарняному, біля її помешкання виставлені наряди поліції. Також правоохоронці проводять першочергові слідчі дії, в ході яких допитують управляючого установи, якого теж буде затримано в порядку статті 208 КПК», – Аваков.

Пізніше жінку затримали.

Фото: прокуратура

Тим часом прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив того ж дня, що в Україні перевірять усі будинки для літніх людей.

Вночі, 22 січня, в прокуратурі Харківщини повідомили про затримання власника приміщення, орендаря та адміністратора.

Усі фото: пресслужба Харківської обласної прокуратури

У помешканнях трьох фігурантів, кажуть у відомстві, проводять обшуки.

Правоохоронці також відкрили кримінальне провадження щодо працівників ГУ ДСНС України у Харківській області за фактом неналежного виконання службових обов’язків.

Як повідомила Генеральна прокурорка Ірина Венедіктова вранці 22 січня, зараз правоохоронці перевірять три версії займання у пансіонаті. Станом на 7.00 ранку затримано четверо осіб.

Перша версія пожежі — підпал, інша — необережне поводження з вогнем у побуті й електроприладами, третя — коротке замикання електромережі.

«Встановлено, що затримане подружжя є засновниками громадської організації, метою діяльності якої є сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів, яка, ймовірно, використовувалась для прикриття діяльності, пов’язаної з доглядом за особами похилого віку», – уточнила вона.

За даними прокуратури, у затриманого власника на ділянці є одразу два будинки, в одному з яких функціонував нелегальний пансіонат.

Венедіктова зазначила, що на будівлю, де працював будинок для літніх людей, відсутні документи на введення в експлуатацію, і до неї без отримання спеціальних дозволів, передбачених законодавством, підключено електро- та газопостачання шляхом під’єднання від комунікацій будинку, який належним чином оформлений.

«Під час першочергових слідчих дій у сусідньому офіційно оформленому будинку встановлена також діяльність так званого «реабілітаційного центру» для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється.
Наразі слідчі дії тривають, допитуються інші працівники пансіонату, де відбулася пожежа, а також свідки, проводяться обшуки та огляд місця події із залученням експертів», – сказано в повідомленні.

Відомо, що місяць перебування у пансіонаті «Золотий час» власники оцінювали в середньому в 15 тисяч гривень.

Правоохоронці порушили кримінальну справу за статтею 270 Кримінального кодексу України (порушення вимог пожежної безпеки). Причетним зарожує до 8 років за ґратами.

Це не єдина масштабна пожежа, що сталась останніми роками в Україні і внаслідок якої загинули люди. ІА Дивись.info розповідає про найрезонансніші.

Пожежа в будинку для літніх на Київщині, 17 загиблих

У селі Літочки, що на Київщині, у травні 2016 року сталась пожежа в приватному будинку для людей старшого віку, внаслідок цього загинуло 17 осіб. Вдалось врятувати ще 18-ох: їх у тяжкому стані госпіталізували.

Фото з місця події, пресслужба ДСНС

Йдеться про пансіонат «Родной очаг» і, як з'ясувалось згодом, він працював нелегально та функціонував на території приватного господарства. Причиною займання називають порушення правил пожежної безпеки, що призвело до загибелі людей. На момент пожежі у будівлі перебувало 35 осіб.

Пожежа в таборі, внаслідок якої загинули діти в Одесі

У вересні 2017 року спалахнула пожежа в дитячому таборі «Вікторія» в Одесі. У корпусі, що горів, було більш ніж 40 дітей. Унаслідок цього загинуло троє дівчаток- вихованок танцювального колективу «Адель» – Соня Мазур, Сніжана Арпентьєва та Анастасія Кулініч.

Фото з місця події

Суд уже визнав винною у скоєнні злочину старшу виховательку табору «Вікторія» Наталю Цокур (Янчик). Причиною пожежі назвали увімкнений кип'ятильник у кімнаті керівників дитячого ансамблю.

Горів пансіонат для літніх у Дніпрі

У жовтні 2019 року в Дніпрі сталась пожежа в будівлі геріатричному пансіонаті. На момент займання у приміщенні перебувало 30 людей.

Фото з місця події, пресслужба ГУ ДСНС у Дніпровській області

На щастя, обійшлося без постраждалих і загиблих.

Психоневрологічний диспансер, Луганщина

У грудні 2019 року в місті Старобільськ, що на Луганщині, сталось займання в одному з корпусів обласного психоневрологічного диспансеру. Загинуло четверо людей, ще троє — травмувалися.

За інформацією, вогонь виник у палаті закладу.

Пожежа в одеському коледжі, 16 загиблих

4 грудня 2019 року в Інституті морської біології НАН України та Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу сталась масштабна пожежа. Це сталось близько 10 ранку на вулиці Троїцькій, 25. Вогонь швидко поширився на іншу частину будівлі, де розташовувалась низка наукових установ.

У результаті пожежі загинуло 16 осіб та 32 постраждало. Серед загиблих студенти і працівники коледжу, директор Інституту морської біології Борис Александров, співробітниця цього інституту та рятувальник ДСНС.

Загиблим викладачці коледжу Ганні Бортюк та рятувальнику Сергію Шатохіну посмертно присвоєне звання Героя України — за героїзм і самопожертву, виявлені при рятуванні людей під час пожежі.

За версією прем'єр-міністра України Олексія Гончарука (2019-2020 рр), пожежа сталася внаслідок займання побутового електрообладнання на третьому поверсі у приміщені коледжу, а «основними причинами є недбале ставлення керівництва та персоналу коледжу до протипожежної безпеки. Тут були відсутні пожежна сигналізація та вогнегасники в кімнатах.

Пожежа в готелі в Одесі, двоє загиблих

Ввечері, 17 січня 2021 року, в Одесі сталась пожежа у триповерховому будинку, де розташований готель. Причина займання — коротке замикання електропостачання.

Згідно з інформацією рятувальників, там загинуло двоє людей, двох — шпиталізували.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: