Чому у Львові різко зросла кількість випадків отруєнь чадним газом

Depositphotos_40763509_s-2019
Фото ілюстративне. depositphotos.com

Цього року у Львові трапилось вже 11 випадків отруєння чадним газом, внаслідок яких постраждали 30 людей, з них 10 — діти. Двоє людей загинуло.

Про це розповів начальник управління з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення ЛМР Віктор Іваніцький.

«Статистика сумна. Якщо у 2020 році в нас був 51 випадок отруєння чадним газом і 112 осіб постраждалих, було 4 загиблих, то цього року маємо вже 11 отруєнь і 2 загиблих. Причини отруєнь ті ж самі – порушення техніки безпеки користування газовими приладами», – розповів Віктор Іваніцький.

За словами начальника відділу нагляду на виробництві і на об'єктах підвищеної небезпеки Головного управління Держпраці у Львівській області Ігоря Проця, мешканці часто самовільно втручаються в газову мережу.

«Наші фахівці організовують і проводять технічні розслідування аварій, пов’язаних із використання газу в побуті. Я вчора був шокований, тому що протягом доби по Львівській області зафіксовано 10 випадків отруєнь чадним газом. Мешканці і орендарі діють на свій власний страх і розсуд. Дуже багато самовільних перевстановлень газових приладів, перевлаштувань димовентканалів, відсутність сигналізаторів загазованості і провітрювачів. Причина банальна – у приміщення не надходить необхідна кількість повітря. Замінивши у квартирі дерев’яні вікна та двері на герметичні і не встановивши провітрювача, ми наражаємо себе на небезпеку. В нових будинках ця вимога дотримується, а у старих ніхто на це увагу не звертає. Якщо до 2015 року у такі квартири періодично заходили представники газорозподільчих підприємств і раз на рік проводили технічне обслуговування газових приладів, то з 2015 року вони не мають такого обов'язку. Також всі користуються газовими витяжками над плитами. Коли включається така витяжка у приміщенні, де встановлена газова колонка або котел з відводом газів у димохід, утворюється зворотня тяга. Продукти горіння, які мали йти в трубу цією витяжкою затягуються у приміщення. Тобто є два моменти, на які потрібно звернути увагу – це доступ повітря і відсутність механічних витяжок», – розповів Ігор Проць.

Велику кількість випадків отруєнь за добу фахівець пов’язує з погодними умовами.

«У період, коли понижується атмосферний тиск, підвищується температура, зменшується вологість, є поривистий вітер – створюється зворотня тяга. Тобто цих 10 випадків – це не вибух, а отруєння продуктами спалювання. Також є випадки коли котел підключають до димового каналу за допомогою неякісних гофрованих труб, у яких утворюються мікротріщини», - додав Ігор Проць.

Як розповів, начальник львівського відділення АТ «Львівгаз» Павло Сербан, головні правила безпечного користування газовими приладами – це  притік свіжого повітря через вікно чи двері до приміщення, де є газова плита чи газовий котел, та чистий вентиляційний канал, через який відпрацьовані гази мають виходити в атмосферу природним шляхом без електричних вентиляторів. Там, де встановлені прилади з димовідводом продуктів згоряння в комин, тобто газові коти чи колонки тощо, цей комин також має бути чистим. І в жодному випадку в таких приміщеннях не може бути електричних вентиляторів.

«Якщо це приватний будинок – людина може сама почистити комин і перевірити тягу, якщо не вміє чи не знає, як це зробити, заключає договір зі спеціалізованою організацією, яка це робить. Якщо це багатоквартирний будинок, то його власники - наприклад, ОСББ, заключають договір зі спеціалізованою організацією, яка це робить. Тому що є багато поверхів, і ці канали між собою переплітаються. Є певні правила підключення приладів, і якщо люди починають самовільно втручатися у переключення, то вони труять не тільки себе, а і своїх сусідів. Буває, замуровують ці вентиляційні канали. Аналогічно і з газовими приладами — переставляють їх, неправильно підключають», – розповів Павло Сербан.

Він закликав встановлювати газосигналізатор, який дає світлову і звукову сигналізацію, коли є витік природного газу чи утворився чадний газ.

За словами директора Львівського обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Андрія Васька, всі постраждалі від отруєнь чадним газом, до яких виїжджала екстрена медична служба, були у стані середньої важкості або у важкому стані.

«Якщо у вас на фоні повного здоров’я виникає головний біль, і якщо він виникає в усіх членів сім'ї, обов’язково, перевірте чи є притік свіжого повітря до приміщення. Симптомами отруєння чадним газом є виражений інтенсивний головний біль, загальна слабкість і сонливість, можуть бути запаморочення і блювота. Якщо виникають такі симптоми, необхідно одразу виключити всі прилади горіння і вийти на вулицю, викликати швидку допомогу і газову аварійну службу. Від появи симптомів до втрати свідомості може минути лише кілька хвилин», -  розповів Андрій Васько.

Володимир ГАЛЕЧИК

Фото: depositphotos.com

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: