Навіщо львівському Парку Культури інсталяція вежі ДАПу

2B6575AB-867A-4A34-B25D-C1013DC600C1

Колонка Ірини Вовк, речниці парку, військової кореспондентки й авторки ідеї Календаря війни в Парку культури ім. Богдана Хмельницького.

Мені боляче...
Але цей біль якийсь "правильний" чи що: він дає впевненість в тому, що ми робимо, хоча арматурою б'є по руках, щоб вони взяли і опустилися, але ні.
Відучора СММ-ники одного із "ресурсів" Львова розжбурляли ФБ-групами новину про встановлення в Парку Культури копії-мініатюри Диспетчерської вежі ДАПу із питанням "Як вам ідея?". І може б і нічого, якби не сотні коментарів львів'ян на кшталт "Ідіоти. Придурки. Нах*я? Відмивають гроші. Це парк розваг, а не суму". І жодного, хто б зрозумів, для чого нам цей інтерактивний пам'ятник — це німе нагадування про війну... І не тільки про трагічні події, а передовсім про ті, які демонструють міць і гарт українського війська!
ДАП я бачила наживо. Бачила і знаю хлопців, які його боронили (серед них — мій чоловік), полягли, і досі боронять. Я спілкувалася із ветеранами і родинами загиблих вояків — їм це важливо, бо якби їх усіх це дратувало чи обурювало, ми б цього не встановлювали. Зрештою, вони регулярно приходять на ці інсталяції ("Іл-76", "Зеленопілля", "Іловайськ") і навіть докладають сил і коштів, щоб встановити наступну інсталяцію.
Календар війни в парку культури — це 3-метрова конструкція із символом певної події російсько-української війни та інформаційними банерами про неї. Ми змінюємо її наповнення регулярно, доповнюємо qr-кодами і фото. Інсталяція — в Парку культури, навпроти парку — "Сухопутка", трохи далі В/ч 80ої бригади. тому це не просто так, і не в парку розваг, а передовсім — Культури!
Кажуть, ми "відмиваємо" гроші? Ціна інсталяції до конкретної події — близько 1500 грн (це ціна за найдешевший чорний метал і друк банерів), ці гроші — не міста, не Садового, і не ЛМР, це гроші працівників парку — ми адміністрацією щоразу "скидаємося", бо нам це важливо, бо наш директор — фронтовий волонтер із 2014го року Олександр Молодий, адміністратори - ветерани Віктор Андріянов та Сергій Хомчин, арт-директорка -Світлана Кухарук, дружина ветерана, і ще є я.
 З металом регулярно працює Михайло Талама, а з деревом Андрій Лубинець (обидва — працівники Парку), і їм ніхто за це нічого не платить, вони роблять це, бо мають совість і серце і самі хочуть це робити.
Тому мені навіть смішно, коли я чую про відмивання грошей, але мені болить, коли я чую — не треба такого. Бо що? Задовбала війна? Я не зупинюся!
А тому запрошую кожного, хто розуміє, для чого в парку Календар Війни, 30 січня о 15:00 — на відкриття інсталяції до річниці ДАПу.
І закликаю тих, хто критикує, — прийти подивитися, як виглядає інсталяція, як виглядає вежа, як виглядають і про що думають "кіборги" і родини тих, хто відійшов з ДАПу на небо...
Дякую кожному за допомогу, дякую, що ви не полишаєте мене, нас; підтримуєте і пам'ятаєте, що в нас досі — війна...

Ірина ВОВК,

речниця Парку культури імені Богдана Хмельницького, військова кореспондентка і авторка ідеї Календаря війни в Парку

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: