Тарифні баталії: чи підвищать у Львові вартість проїзду в маршрутках

Маршрутка
Фото ілюстративне

Підприємства, які займаються пасажирськими перевезеннями у Львові, ініціюють підвищення тарифів.

Голова асоціації перевізників Львівщини Іван Велійка каже, що приватні перевізники насамперед вимагають встановлення рівних правил гри для усіх.

«Від приватних перевізників вимагають оновленння рухомого складу, дотримання всіх вимог, не створюючи при цьому жодних умов для розвитку. Одне з найголовніших питань – це справедливий розподіл компенсацій. Не може бути так, що «Львівелектротранс», який має 160 одиниць транспорту, користувався сумою у 205 мільйонів, а всі приватні перевізники, які мають такі самі вимоги щодо перевезення пільговиків, мали лише 30 мільйонів гривень», – розповів Іван Велійка.

Він додав, що приватні АТП не отримали жодних компенсацій за збитки через запровадження карантинних заходів.

Про необхідність перегляду тарифу говорять і комунальні перевізники.

За підрахунками перевізників, економічно обґрунтований тариф сьогодні мав би становити від 14 до 15 гривень.

У мерії ж кажуть, що про підвищення тарифів найближчим часом  не йдеться.

«На сьогоднішній день розрахунків в управлінні транспорту немає. Звісно, що ситуація з транспортом за час пандемії надзвичайно серйозно погіршилася. Тариф, який розраховували перед попереднім підвищенням, був на рівні 10 гривень, але встановили – 7. А якщо кількість пасажирів зменшується, то автоматично ця формула дає більші результати, бо загальні витрати діляться на загальну кількість пасажирів. І сьогодні розрахунковий тариф, напевно, є більшим. Як ці цифри підтвердити або спростувати – зараз важко сказати. Ще з вересня приватні перевізники ведуть дискусії щодо тарифу, але ми зараз таких варіантів не розглядаємо. Мінімум найближчі два місяці точно ніяких коригувань не буде», – заявив днями в ефірі одного з львівських телеканалів заступник директора департаменту ЖКГ Львівської міської ради Андрій Білий.

Голова комісії транспорту, зв'язку та міської мобільності Ігор Зінкевич каже, що наразі не бачив розрахунків, які б давали підстави говорити про зміну тарифу.

«На відшкодування пільгових перевезень цього року має бути виділено 350 мільйонів гривень, щороку ця сума зростає. При цьому, досі не виконано рішення виконкому ще від 2017 року про вивчення пасажиропотоку. Під час засідання комісії начальник управління транспорту розповів нам, що робочої зустрічі з перевізниками наразі не було, так само управління не має аналітики і розрахунків. Я б хотів, щоб коли відбудеться така зустріч, на ній були представники нашої комісії та бюджетної. Доки не буде вивчено пасажиропотоків  на кожному маршруті і управління не буде мати аналітики та статистики, підтвердженої документально, а також обґрунтування, чому саме зараз потрібно підвищувати тариф, я як депутат не бачу підстав для виконкому розглядати це питання», – каже депутат.

Володимир ГАЛЕЧИК

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: