Освітній омбудсмен каже, що носіння шкільної форми порушує права учнів

cформа

Вимоги носіння шкільної форми порушують права учнів. Про це освітній омбудсмен Сергій Горбачов написав у Фейсбук.

«Локдаун завершився — і знову загострилася давня проблема у школах — примус до обов’язкового носіння шкільної форми. Служба освітнього омбудсмена отримує звернення від здобувачів освіти та їхніх батьків про те, що педагоги чи адміністрація закладу освіти примушують учнів носити обов’язкову шкільну форму (ще й відповідного фасону і кольору)... Одяг для школи це вільний вибір дитини та/або її батьків. Єдиними вимогами до такого одягу є охайність, зручність, відповідність сезону. Все. Жодні вимоги щодо стилю, кольору чи інших атрибутів шкільного одягу неприпустимі та незаконні», - написав освітній омбудсмен.

Він також зауважив, що треба розрізняти терміни «шкільний одяг (одяг для школи)» і «обов’язкова шкільна форма».

Так, обов’язкова шкільна форма — однострій (уніформа), однаковий для всіх (хлопців та дівчат відповідно) зразок одягу. Найсуттєвіше те, що за «недотримання форми одягу» можуть бути застосовані санкції, покарання.

За словами Горбачова, обов’язкова шкільна форма дуже часто стає приводом для булінгу, дискримінації, знущань та принижень.

«А це вже — дуже небезпечно, оскільки обов’язкова шкільна форма не лише позбавляє дитину права на індивідуальність та самовираження, але й санкції за її «недотримання» завдають дитині серйозних моральних травм, які можуть залишитися на все життя», - заявив Горбачов.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: