Кожен четвертий пенсіонер в Україні переживає депресію і тривожність

пенсіонери3

Кожен четвертий пенсіонер переживає депресію, тривожність, деменцію, а дві третини літніх людей з проблемами психічного здоров'я зовсім не отримують необхідного лікування.

Про це повідомила на Українському пенсійному форумі директорка Інституту психіатрії Київського національного університету ім. Тараса Шевченка Ірина Пінчук, - пише  Цензор.НЕТ із посиланням на Лігу.

З огляду на швидкий процес старіння населення, за словами Пінчук, до 2030 року очікується подвоєння кількості літніх людей з психічними розладами.

За даними Інституту психіатрії, 11% населення віком 60+ потребує психіатричної допомоги, допомога також потрібна 20% пенсіонерам віком 80+. Люди 65 + становлять половину всіх пацієнтів, які отримують довгострокове психіатричне лікування, і приблизно, одну п'яту всіх пацієнтів, що вперше потрапили в психіатричний стаціонар.

Пінчук також зазначила, що найвищий рівень самогубств серед літніх людей фіксується у віці 85 років.

Дослідження інституту показують, що літні люди отримують користь від підтримки соціальних зв'язків і тісних особистих взаємин, але страждають внаслідок порушення особистих зв'язків і самотності.

«Людей похилого віку слід заохочувати, брати активну участь у своїх громадах і в суспільстві в цілому», - зазначає Пінчук.

За прогнозами демографічного департаменту ООН, до 2050 року населення України на 37% складатиметься з людей віком старше 60 років.

80% одиноких людей або самотніх подружніх пар похилого віку живуть за межею бідності. У 90% пенсіонерів немає можливості оплатити медичні послуги: ліки, лікування, госпіталізацію.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: