Перший референдум можна провести вже цього року, – Стефанчук

вибори4

Провести перший референдум можна буде після підписання закону «Про народовладдя через всеукраїнський референдум» Президентом Володимиром Зеленським.

Про це заявив перший заступник Голови Верховної Ради Руслан Стефанчук, - пише Укрінформ.

«Кількість референдумів, які можна проводити упродовж року, необмежена. Проведення референдуму залежить лише від ініціативи населення, а не від волі Президента України або Верховної Ради України», — зазначив Стефанчук.

За його словами, для ініціювання референдуму потрібно утворити ініціативну групу. В цій групі повинно бути не менше, ніж 60 громадян України, що на день її утворення мають право голосу. Щоб створити групу, треба організувати збори громадян, у яких беруть участь щонайменше 300 виборців та представник від ЦВК. Також обов'язкова умова вказаних зборів – представити предметне обґрунтування позиції щодо питання всеукраїнського референдуму та сформулювати питання, яке буде винесено на референдум.

Стефанчук зазначив, що референдум проводиться як звичайні вибори.

«Всеукраїнський референдум вважатиметься таким, що відбувся, якщо участь у голосуванні взяли не менш як 50% виборців, включених до Державного реєстру виборців. Це своєрідний запобіжник від випадкових голосувань», — наголосив Стефанчук.

Також перший заступник Голови ВР пояснив, що не всі питання можуть виноситися на референдум. Зокрема, до списку заборонених потрапили питання податків, бюджету, амністії чи ті, якими опікуються правоохоронці, прокуратура або суд. Також не розглядатимуться питання, які можуть суперечити Конституції України, підривати захист прав людини, незалежність, суверенітет чи територіальну цілісність України.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: