Як дізнатися, чи ваш педіатр – доказовий лікар

педіатр

Педіатр повинен бути фаховим, вселяти симпатію дитині і довіру батькам. Підходи до формування режиму, грудного вигодовування, введення прикорму та фізичної активності малюків суттєво змінилися за останні півстоліття.

Ось чому важливо, аби лікар продовжував вчитися і після закінчення університету – тоді він зможе рекомендувати пацієнтам сучасні методи лікування.

50 років лікарі вважали нормальною практикою вже у півроку годувати дитину коров’ячим молоком. Нині численні дослідження свідчать, що це дуже ризикований підхід.

Американська академія педіатрії не рекомендує вводити в раціон дитини молоко тваринного походження хоча б до року. Казеїн, який міститься у такому молоці, є сильним алергеном. Для розвитку зору і мозку організм дитини потребує поліненасичені жирні кислоти, йод, цинк, залізо, мідь, вітаміни C i E. Коров’яче молоко натомість відрізняється від грудного надмірно високим вмістом білка, натрію, кальцію, а жирних кислот не має.

Так само змінилися рекомендації щодо принципів грудного вигодовування. Нині більшість лікарів не рекомендують матерям годувати дітей за режимом, не пропонують давати яблучний сік у три місяці, а вводити прикорм з чотирьох; не показують, як висаджувати дитину у подушки.

Сучасна педіатрія орієнтована на природний розвиток дитини. Лікарі не намагаються пришвидшити подій, а тільки скеровують батьків у правильному руслі. Та недоказові поради і засоби народної медицини з вуст лікарів лунають і нині. Серед них і методи, що можуть нашкодити та погіршити стан.

Як дізнатися, чи лікар притримується доказових методів лікування

Лікар-педіатр та дитячий невролог Ірина Платонова пропонує поставити лікарю кілька запитань і звірити їх з відповідями. Питання можуть стосуватися лікування коліків, вакцинації, кількості вжитої їжі. Тоді компетентний лікар відповість, що причини появи коліків у дітей невідома, себто лікувати їх неможливо; розкаже про вакцинацію планову і рекомендовану; розпитає про харчові звички і пояснить, що годувати дитину «з танцями і бубном» небезпечно.

Наприклад:

Які треба давати «необов‘язкові» вакцини?

Л: «Всі можливі. Якщо їдете в Африку, то і від жовтої лихоманки також, а якщо в Швейцарію – то від вірусу кліщового енцефаліту».

Які противірусні препарати попити, бо щось почався нежить?

Л: «Ніякі. Немає противірусних препаратів проти ГРВІ».

Чим краще проганяти глисти?

Л: «Віником. Насправді наявність глистів в організмі дитини може діагностувати тільки лікар, після аналізу калу. І лікування призначить теж лікар».

Які вітаміни для зміцнення організму давати?

Л: «Синтетичні вітаміни лікар призначає тільки після аналізів, якщо брак певного мікроелементу підтверджено. Вітамінні комплекси неефективні, погано засвоюються і можуть призвести до гіпервітамінозу».

У дитини атопічний дерматит, на що може бути алергія?

Л: «Атопічний дерматит – це не алергія, а така особливість шкіри. Однак 30% дітей з атд реагують на білок коров’ячого молока».

Коли можна давати дитині мандарини?

Л: «Коли хочете. Можете з нього хоч почати прикорм у 6 місяців. Але не з цілого мандарина. А з 1/4 чайної ложки».

Для когось такі питання звучатимуть гумористично. Та лікарі щодня спілкуються з батьками і чують сотні запитань про здоров’я та поведінку дитини. Завдання педіатра – терпеливо роз’яснити основні моменти та вирішити проблему.

Не варто нехтувати і відгуками. Хоч на цей спосіб і не радимо посилатися насамперед. Та у комплексі з іншим можна дізнатися чи задоволені інші пацієнти методиками фахівця, чи допомогло їм лікування, чи приємний він у спілкуванні тощо.

Перевірити компетентність педіатра, сімейного лікаря чи лікаря-спеціаліста можна за допомогою фахових видань. Дізнатися, чи є в лікаря публікації, можна на сайті Scholar.google.com.ua.

Ірина Платонова зауважує, що найголовніше у відносинах «лікар-пацієнт» – зв’язок: «яким би класним лікар не був, якщо у нього не відбулося «конекту» з пацієнтом, то може він хоч писати медичні гайдлайни і бути супердоказовим, а пацієнт більше прийти не захоче».

Ірина СОКОЛОВСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: