У львівському Парку культури відкрили копію вежі Донецького аеропорту

вежа
Фото: скрін з відео

У суботу, 30 січня, у львівському Парку культури та відпочинку імені Богдана Хмельницького встановили півтораметрову копію диспетчерської вежі Донецького аеропорту.

Відкриття приурочили шостій річниці трагічних подій російсько-української війни, зокрема і оборони терміналу та вежі донецького летовища, повідомляє zaxid.net.

Копію вежі встановили на центральній алеї парку, де раніше стояла копія збитого літака Іл-76. На відкриття прийшли понад сто людей. Серед них і захисники Донецького аеропорту, зокрема старший лейтенант запасу Олег Височанський. «Ця диспетчерська вежа – це є частина мого життя, тому що я три дні, перед тим, як мене поранило, командував залогою диспетчерської вежі. Це символ нашої незламності, символ стійкості. Що це означає, що треба пам’ятати. Бо якщо ми забудемо нашу пам’ять і не шануватимемо наших героїв, то ми далеко не дійдемо», – розповів Олег Височанський.

Постійно пам’ятає про ті події й Аліна Фрідріх, сестра кіборга Олександра Бондаря. Він загинув під час оборони Донецького аеропорту.

«Нам, рідним, сьогодні головне, щоб наші родичі, які загинули, віддали свої життя не були забуті. Наші хлопці обороняли стратегічно важливий об’єкт. В історії ніде такого нема, щоб хтось стільки часу боронив», – пояснює Аліна Фрідріх.

Основа інсталяції – півтораметрова металева вежа, яку спроектував і виготовив працівник Парку культури коваль Михайло Талама. Вежа стоїть на основі з чотирма плакатами. На кожному боці є певна інформація: події, які стосуються захисту Донецького аеропорту, історії вцілілих захисників, згадки родичів про полеглих бійців і посилання на документальні фільми про оборону аеропорту.

Копія вежі Донецького аеропорту – четверта інсталяція «Календаря війни», що присвячений подіям російсько-української війни. Раніше у Парку культури встановили копію літака Іл-76, який впав біля Луганська. Згодом – інсталяцію до трагедії в Зеленопіллі, а після того – до річниці Іловайська.

«Ми плануємо, що кілька місяців постоїть ще копія вежі аеропорту, а наступною інсталяцією буде або про Широкине, або збитий вертоліт Мі-8 Кульчицького», – розповідає Ірина Вовк, авторка проекту «Календар війни».

Нагадаємо, бої за Донецький аеропорт тривали 244 доби – з травня 2014 року до січня 2015 року і стали одними з найважчими під час війни на Сході України. Бійців ЗСУ та добровольців, які обороняли аеропорт, називають «кіборгами» через витривалість і героїзм.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: