7 книжкових новинок, які допоможуть прокачати емоційний інтелект

intelektemotionbook
Фото: Всвіті

Емоційний інтелект — це здатність людини усвідомлювати й аналізувати власні емоції. А також, керувати цими емоціями та взаємодіяти з емоціями інших людей. Наприклад, тебе щось дратує.

Можна просто періодично псувати собі цим настрій, або ж сісти і проаналізувати: чому мене це дратує й що я можу з цим зробити? Подібні навички роблять життя простішим, інформує Всвіті.

Люди, які мають добре розвинений емоційний інтелект, краще взаємодіють з іншими людьми: у дружбі, у стосунках, на роботі. Їм простіше брати на себе відповідальність за свої дії та поважати дії інших людей.

Розвиваючи емоційний інтелект, ви навчитеся будувати стосунки та ставлення до себе на роботі. Навчитеся відчувати та відстоювати власні межі в спілкуванні, помічати свої бажання та направляти їх у правильне русло.

Тобто, взаємодія зі світом стане більш якісною та усвідомленою.

Як можна розвинути емоційний інтелект?

Емоційний інтелект, це не якась вроджена здібність — це навик, який можна і треба розвивати в собі. Як це зробити?

  • Відстежувати свої емоції та реакції на різні події. Відслідковувати закономірності.
  • Аналізувати власні дії. Чому ви це відчуваєте, чому так реагуєте, чого прагнете досягти.
  • Проговорювати свої страхи та бажання. Близьким друзям, психотерапевту, чи для початку — собі.
  • Вивчати тему емоційного інтелекту.

Для самоосвіти в цій сфері нашого життя — щороку з’являється все більше літератури. Саме з актуальних книжок, які допоможуть розвинути емоційних інтелект, ми створили цю добірку.

7 книжок для розвитку вашого емоційного інтелекту

№ 1: «Простими Словами», Марк Лівін та Ілля Полудьонний

Спільна робота видавництва Наш Формат та The Village. Автори книжки: журналіст і письменник Марк Лівін, а також психолог і гештальт-терапевт Ілля Полудьонний.

У книжці дійсно простими словами пояснюються такі емоції, як злість, самотність, закоханість, розчарування тощо. Окрім роз’яснення емоції, автори додали також історії про ситуації з життя, коли ми з цими емоціями стикаємося. А також поради і вправи, як пропрацьовувати власні переживання.

№ 2: «Емоції на роботі. Як вони сприяють нашій успішності», Ліз Фосслін, Моллі Вест Даффі

Ще одна новинка видавництва Наш Формат. У ній йдеться саме про те, як взаємодіяти зі своїми емоціями та емоціями інших у робочому середовищі.

Скоріш за все, ви неодноразово чули стереотипи, що емоціям на роботі не місце. Мовляв, залиш усі емоції при собі, а на роботі користуйся холодним розумом і логікою.

Ця книжка розвіює міфи про лідера, який придушує свої емоції в роботі. Автори доводять, що успішні компанії — не ті, де емоції придушуються, а ті, де емоції опрацьовуються і використовуються на благо компанії.

Варто лише порівняти людей, які ставляться до своєї роботи холодно і виважено, та тих, хто горить власною справою, радіє перемогам та переживає за успіхи компанії.

Навіщо пригнічувати такий ресурс, коли його можна розвивати?

№ 3: «Технологія EQ-BOOST. Як використовувати емоційний інтелект у бізнесі та житті», Валерія Козлова

Відносно нова книжка Видавництва Старого Лева про те, як отримувати користь, працюючи зі своїм емоційним інтелектом.

Авторка — бізнес-тренер, яка прагне допомогти людям правильно користуватися своїм емоційним інтелектом. Щоби замість придушування емоцій у роботі, ми використовували ці емоції та досягали за допомогою них кар’єрних успіхів.

№ 4: «Емоційна спритність. Як почати радіти змінам і отримувати задоволення від роботи та життя», Девід Сьюзен

Українське видання від Клубу Сімейного Дозвілля. Ця книжка стала світовим бестселером, бо з’явилася в час, коли на неї вже існував гострий попит.

Авторка — психолог, яка впродовж 20 років вивчає людські емоції. Вона консультувала такі впливові організації, як ООН, а також створила цю книжку, щоби поділитися своїми знаннями із широким загалом.

Що ж таке емоційна спритність? На думку авторки, це розуміння власних емоцій і вміння ними керувати. Адже, яким би ти розумним чи талановитим не був, одне емоційне рішення може роками закривати тобі можливості для зростання.

Книжка буде цікавою всім, хто хоче усвідомлено проживати свої емоції та життя, загалом.

№ 5: «Нове «Я». Вплив медитації на свідомість, тіло й мозок», Деніел Ґоулман, Річард Девідсон

І знову видавництво Наш Формат взялося за переклад літератури на затребувану тему. Нaукoвий жуpнaлicт Дeнieл Ґoулмaн i нeйpoнaукoвeць Piчapд Дeвiдcoн написали цю книжку, аби розвіяти міфи та стереотипи, що існують навколо медитації. Вони знайомлять нас із реальними фактами, як медитація може вплинути на наш, не лише емоційний, а й фізичний стан.

Від себе додамо, що медитації — це один із дієвих способів боротьби з тривожністю. Саме медитацію радять у розділі про відповідну емоцію автори книжки Простими Словами.

№ 6: «З мене досить! Як жити з емоційною чутливістю», Імі Ло

Новинка поки перекладена лише російською мовою, видавництвом МІФ. Проте варта уваги, адже в ній йдеться про зворотній бік теми: не коли ми притуплюємо власні емоції, а коли емоції такі гострі, що заважають нормально взаємодіяти зі світом.

У ній автор зібрав рекомендації та вправи для тих, хто гостро переживає різні емоції на роботі та в особистому житті, хто страждає від перепадів настрою й часто не може впоратися з відчуттями, що заважає в різних сферах життя.

Книжка покликана допомогти навчитися керувати своїми емоціями, фільтрувати їх та переживати так, щоби це діяло на користь людині.

№ 7: «Кишенькова книжка емоційного інтелекту. Невеликі вправи для інтуїтивного життя», Джилл Хессон

Й остання новинка — від видавництва Фабула. Це невеличка книжка на 176 сторінок, у яку вмістилися лише найважливіша теорія та практичні поради щодо розвитку емоційного інтелекту.

Тож, якщо шукали порад, ідей та конкретних вправ, як розвивати свій емоційний інтелект — ось вам цінний посібник, що поділяється на 4 тематичні блоки: Розуміння емоцій, Керування емоціями, Розвиток емоційного інтелекту та Розвиток соціального інтелекту.

Прочитавши хоча б одну з книжок нашої добірки — ви почнете краще розуміти людські емоції та навчитеся з якісно з ними взаємодіяти. Зможете використати їх для побудови гармонійних стосунків із коханою людиною, з друзями чи в робочому колективі. Але насамперед — із собою.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: