Ковід, грип та ГРВІ: як відрізнити і що робити далі

застуда
фото ілюстративне

Симптоми грипу, ГРВІ та коронавірусу подібні. Людина почувається млявою, скаржиться на озноб, нежить, біль у горлі та головний біль, може піднятися температура. Але хвороби важливо відрізняти, бо лікувати їх треба по-різному. 

Симптоми грипу, ГРВІ та коронавірусу подібні. Людина почувається млявою, скаржиться на лихоманку, нежить, біль у горлі та головний біль, може піднятися температура. Але хвороби важливо відрізняти, бо лікувати їх треба по-різному.

Що буде, якщо сплутати діагнози

Якщо лікувати грип неправильно, можуть виникнути ускладнення: пневмонія, набряк головного мозку або серцева недостатність. Внаслідок ГРВІ можуть загостритися хронічні хвороби дихальних шляхів, запалення носових ходів та середнього вуха. Лікувати грип треба під наглядом лікаря, а хворий на ГРВІ зазвичай одужує протягом тижня. Від грипу можна захиститися, зробивши щеплення  раз на рік. Така вакцинація вбереже людину від важної пневмонії. Від ГРВІ вакцини немає. Збудниками грипу є різні штами одного типу вірусу, тому існує щеплення. А збудниками ГРВІ є понад 200 вірусів, які не пов’язані генетично. Тому щеплення проти ГРВІ немає.

Поки ми не знаємо, коли в Україні можна буде зробити щеплення проти коронавірусу. Але вакцина проти грипу дозволяє виключити можливість зараження коронавірусом та грипом одночасно. Фахівчиня з імунопрофілактики Волинського ЦГЗ додає, що доречною в період пандемії також буде вакцинація від пневмококів. Ця вакцина запобігає виникненню пневмокової пневмонії, яка ускладнює перебіг грипу, COVID-19 чи ГРВІ.

Що спільного у грипу, ГРВІ та ковіду

Як відзначає фахівчиня Медичного дому Odrex Олена Ананьєва, часто хворі помилково лікують усі діагнози. Антибіотики не допомагають в одужанні.

«Віруси не чутливі до антибактеріальних препаратів, тому результату від такого лікування не буде. Антибіотики не можна вживати для профілактики – інакше організм звикне до препаратів і не реагуватиме на них, коли буде потрібно.

За рекомендаціями ВООЗ, не треба вживати жарознижуючі засоби, якщо температура не піднімається вище 38,5. Це захисна реакція організму на розмноження інфекції. В обох випадках призначати лікування має сімейний лікар або педіатр.

Зате у грипу, застуди та коронавірусу однакові профілактичні заходи: треба часто мити руки, уникати контакту з хворими і йти на самоізоляцію, якщо захворів сам.

Діти, які ходять до садочка або до школи,  часто хворіють на застуду. Норма – до 10-ти разів на рік.  Під час хвороби в організмі дитини формуються антитіла, які борються з бактеріями та вірусами і допомагають тренувати імунітет», – пояснює О.Ананьєва.

Як відрізнити грип, застуду і ковід

Хоч симптоми грипу та застуди подібні, відрізняється час їх появи. Провідний експерт з біотехнології клініки ЄВРОЛАБ  Юрій Леонов пояснює: «Грип починається раптово: висока температура до 39 та біль у м'язах. А нежитю, кашлю й болю у горлі може і не бути або вони з'являються дещо згодом. Температура може триматися 3-4 дні. При ГРВІ нежить і біль у горлі з’являються першими. Зазвичай температура в межах 38 з'являється наступного дня».

Таку таблицю симптомів грипу та ГРВІ пропонує МОЗ.

Підвищення температури тіла, загальна слабкість, сухий кашель, тимчасова втрата нюху і смаку належать до типових симптомів SARS-CoV-2. Перебіг хвороби в конкретної людини залежить від генетики, імунітету, наявності інших хвороб. Якщо ви збалансовано харчуєтеся, загартовуєтеся, оздоровлюєтеся на морі, займаєтесь спортом і не маєте супутніх хвороб – найімовірніше, хвороба мине порівняно легко. Натомість людина, яка веде малоактивний спосіб життя, має брак вітамінів та супутні хвороби,  хворітиме довше і важче. Призначити лікування може тільки фахівець – нехай номер сімейного лікаря завжди буде під рукою.

Такі симптоми, як задишка, кровохаркання, висипи на шкірі, блювання та пронос, порушення свідомості та судоми не можна ігнорувати. Якщо ви помітили одну або декілька з цих ознак у себе або в когось з близьких – телефонуйте у 103.

Ірина СОКОЛОВСЬКА

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: