Недбалість чи змова: як на Львівщині провалили ремонт транспортної розв’язки

IMG_5196

У 2020 році мала бути відремонтована транспортна розв’язка на автомобільній дорозі Київ-Чоп, на ділянці в селі Малі Підліски.

Ремонт мав відбуватися в межах реалізації державної програми підвищення рівня безпеки дорожнього руху в Україні на період до 2020 року.

Втім, підвищити безпеку дорожнього руху на цій ділянці не вийшло, адже роботи, що мали бути виконані до кінця грудня, так і не завершені, а невідремонтована частина дороги, навпаки, створює небезпеку.

Події скандального ремонту розгорталися так.

6 липня 2020 року на платформі Рrozorro Державне підприємство «Фінансування інфраструктурних проектів» провело аукціон на капітальний ремонт (влаштування) транспортної розв’язки в одному рівні кільцевого типу з середнім діаметром центрального острівця на автомобільній дорозі загального користування державного значення М-06 Київ-Чоп на ділянці км 526+229 в с.Малі Підліски Львівська область.

До участі в аукціоні зголосилося 5 компаній. Переможцем було визнано ТОВ «Будмаксплюс».

Один з учасників аукціону – ТОВ «АМК РЕМ-БУД» подало скаргу щодо неправомірного  відхилення його тендерної пропозиції.

«Зазначаючи неіснуючі недоліки та формальні помилки для виправлення, розміщуючи повідомлення про усунення недоліків у неробочий час та строком виконання у вихідний день, Замовник поставив у нерівне становище Скаржника, що свідчить про дискримінаційний підхід при розгляді його Пропозиції, що призвело в подальшому до прийняття рішення про відхилення пропозиції Скаржника. Розмістивши повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей у неробочий час, Замовник порушив право Скаржника на об'єктивну та неупереджену оцінку тендерної пропозиції, що є порушенням вимог статті 5 ЗУ «Про публічні. РЕМ–БУД», а саме: повідомлення з вимогою про усунення невідповідностей розміщено ввечері, останнього робочого дня тижня, строк на їх виправлення та усунення недоліків закінчився в суботу, таким чином Скаржник не мав можливості надати пояснення стосовно даного повідомлення у вказані строки. Як наслідок, неправомірно було прийнято рішення про відхилення пропозиції Скаржника», – йшлося у скарзі.

Втім скаргу було відхилено.

У вересні 2020 року з переможцем аукціону був укладений договір на суму понад 23 мільйони 680 тисяч гривень. Згідно з договором, роботи мали бути завершені до 21 грудня 2020 року.

У вересні Держаудитслужба проводила моніторинг процедури закупівлі, під час якого були виявлені порушення. За результатами моніторингу Держаудитслужба зобов’язуала розірвати договір.

«Держаудитслужба зобов’язує здійснити заходи щодо усунення виявлених порушень в установленому законодавством порядку, зокрема розірвати договір з дотриманням положень Господарського кодексу України і Цивільного кодексу України та протягом п’яти робочих днів з дня оприлюднення висновку оприлюднити через електронну систему закупівель інформацію та/або документи, що свідчать про усунення порушення законодавства у сфері публічних закупівель, викладеного у висновку, або аргументовані заперечення до висновку, або інформацію про причини неможливості усунення виявлених порушень», – йшлося у висновках моніторингу.

У жовтні ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» подало позов про визнання протиправним та скасування висновку про результати моніторингу. За цим позовом було відкрито провадження.

Відповідно до інформації, розміщеної в Єдиному державному реєстрі судових рішень, Окружний адміністративний суд м. Києва ухвалив 16.10.2020 прийняти позовну заяву Замовника до розгляду та відкрити провадження у справі за № 640/24140/20 за правилами спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін.

«До Держаудитслужби не надходило рішення суду про розгляд зазначеної справи по суті. Отже, у Держаудитслужби наразі відсутні підстави для здійснення дій щодо оскарження рішення суду першої інстанції», – йдеться у відповіді Держаудитслужби на запит ІА Дивись.info.

Тим часом до укладеного з ТОВ «Будмаксплюс» договору в листопаді та грудні були внесені зміни. Згідно з останніми, опублікованими 30 грудня, сторони дійшли згоди продовжити строк виконання робіт до 29 грудня 2020 року та внести відповідні зміни у графік виконання робіт.

Втім, і цей графік не був дотриманий. Наразі частина дороги залишається невідремонтованою, створюючи великі незручності мешканцям та аварійні ситуації.

Дивись.info скерувала запит до Державне підприємство «Фінансування інфраструктурних проектів», у якому просила пояснити причини невиконання договору, а також якою буде відповідальність підрядника та чи буде оголошено новий тендер.

«Станом на 14.01.2021 року договір не виконаний в повному обсязі з причини коригування проєкту та настанням несприятливих погодних умов. «ДП «Фінінпро» надало пропозицію для включення об’єкта до переліку об’єктів капітального ремонту на 2021 рік», – йдеться у відповіді державного підприємства.

Питання щодо відповідальності підрядника та оголошення нового тендеру залишилися без відповіді.

Обласну ж владу ця ситуація, схоже, не хвилює. У відповіді на запит, який був скерований до ЛОДА, йдеться, що обласна адміністрація не є розпорядником запитуваної інформації, і вказується, що автомобільні дороги загального користування державного значення області перебувають на балансі Служби автомобільних доріг у Львівській області.

Натомість у Службі автомобільних доріг у Львівській області порадили звернутися за інформацією до ДП «Фінансування інфраструктурних проектів» як до замовника робіт. Коло замкнулося.

У підсумку ж доля «перехідного» об’єкта залишається невідомою. Ми стежитимо за розвитком подій, адже ситуація, що склалася на незавершеній ділянці дороги, може призвести до трагедії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: