Проєкт «Мале Карпатське коло» хочуть завершити за 2,5 роки

7-4-696x459

За умови державної підтримки проєкт «Мале Карпатське коло» може бути завершений за 2,5-3 роки.

Про це йшлося під час конференції «Мале Карпатське коло: на шляху до державного інвестиційного проєкту».

Нагадаємо, «Мале Карпатське коло» – масштабний проєкт, який у найближчому майбутньому об’єднає курортні та туристичні центри трьох областей. Серед ключових центрів з львівського боку – Славське, Рожанка (Верхня і Нижня), Сколе та Плай, із боку Закарпаття – Пилипець, Ізки, Синевир та Міжгір’я, а з Івано-Франківського – Вигода, Вишків і Буковель.

«Мале Карпатське коло» – це великий інфраструктурний проєкт на території трьох карпатських областей, який ми розпочали ще у 2019 році, підписавши тристоронній меморандум за участі прем’єр-міністра. Завдяки його успішній реалізації ми отримаємо понад 20 кілометрів нових доріг європейського рівня та 170 кілометрів тих, які не ремонтувалися десятиліттями! З велодоріжками, сучасним освітленням, необхідною інфраструктурою та капітально відремонтованими мостами. Крім того, завдяки цьому проєкту ми з’єднаємо найкоротшими шляхами найголовніші туристичні центри Карпат – Славське, Рожанку, Сколе та Плай на Львівщині, Пилипець, Ізки, Синевир та Міжгір’я на Закарпатті, а з Івано-Франківського боку – Вигоду, Вишків і Буковель», – розповів голова Львівської ОДА Максим Козицький.

Він додав, що реалізацію проєкту «Мале Карпатське коло» Львівська ОДА спільно із Службою автомобільних доріг розпочала ще торік. Зокрема з державного бюджету Львівщина отримала 200 мільйонів гривень для розвитку дорожньої інфраструктури. За ці кошти почали ремонтувати окремі ділянки автодоріг Славське-Хащованя, Славське-Вигода та Бориня-Боберка. Окрім того, запустили процес виготовлення проєктно-кошторисної документації на будівництво нових доріг та реконструкцію інших.

На цей рік для продовження ремонтних робіт на автошляхах необхідно майже 700 мільйонів гривень. Фінансовий ресурс з держбюджету дозволив би виконати повний комплекс робіт на дорозі Бориня-Боберка та на дорозі Славське-Хащованя до межі Львівської області.

«Мале Карпатське коло – це величезний перспективний проєкт. Проєкту такого масштабу потрібно надавати статус національного. І тоді ми, справді, зможемо його завершити за 2-3 роки», – заявив Максим Козицький.

«Ми допомагатимемо всім, чим можемо для того, щоби проєкт «Мале Карпатське коло» був зроблений у найближчій перспективі, за 2-3 роки, аби він працював. Ми дуже зацікавлені в тому, щоб тут були інвестори, які будуватимуть гірськолижні курорти, готелі, ресторани й іншу інфраструктуру», – заявив заступник Керівника Офісу Президента України Кирило Тимошенко.

Окрім доріг місцевого значення, у рамках реалізації проєкту «Мале Карпатське коло» буде відремонтовано та збудовано 75,5 км доріг загального користування державного значення Львівщини. Зокрема М-06 Київ-Чоп – 51,5 км та Т-14-24 Сколе-Славське – 24 км. Окрім цього, заплановане відновлення 37-ми мостових переходів.

«Йдеться не лише про 100 кілометрів дороги навколо Славського, чи два нові проїзди в Івано-Франківську область з Верхньої Рожанки, і з Закарпатської області на Львівську - з Пилипця на Хащованю. Це комплексний проєкт, який має 410 кілометрів протяжності, де  ми хочемо облаштувати все так, щоби мешканцям і туристам було комфортно. І також бізнес має тут почуватися добре. Кожна область поділилася своїми візіями, скільки вона планує залучити коштів. Львівщина готова виділити 1,2 млрд на державні дороги та 700 млн.грн на дороги обласного значення. Сподіваємося, що у державних бюджетах  2022-2023 з’являться окремі стрічки на цей проєкт», – розповів депутат Львівської облради Олександр Ганущин.

За його словами, очікувана вартість проєкту за попередніми підрахунками стартує від 10 млрд.грн.

«Це можна робити 10 років, а можна 2,5 роки. Ми розраховуємо на 2,5 роки, бо за 10 це не буде ніяким  досягненням – світ піде вперед, пандемія відступить, кордони відкриють і туризм переміститься в інші держави. Умови, які тут є зараз, унікальні. Це перехрестя трьох областей, 500 тисяч туристів у Славському, де ще немає інфраструктури. Але через рік тут має з’явитися перший витяг і повна інфраструктура за 3-4 роки. До цього часу ми маємо спрацювати з дорогами, інакше бізнес піде в інші країни», – додав депутат.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: