За місяць нового року в Україні від СНІДу померло 158 людей

снід

У січні 2021 року в Україні офіційно зареєстровано 1 001 новий випадок ВІЛ-інфекції, у 313 пацієнтів діагностовано СНІД, а 158 людей померли від СНІДу.

Про це повідомили у Центрі громадського здоров'я України.

Шляхи інфікування ВІЛ в Україні у січні 2021 року:

  • гетеросексуальний — 606;
  • гомосексуальний — 28;
  • парентеральний (через кров — ред.) — 360;
  • вертикальний (від матері до дитини — ред.) — 167;
  • невідомий — 0.

Важливо пам’ятати, що людина може жити 10–15 років без прояву будь-яких симптомів. Лише з часом, коли вірус усе більше послаблює імунну систему, можуть проявлятися такі симптоми, як збільшені лімфовузли, втрата ваги, підвищена температура, кашель, розлади ЖКТ. Без лікування в інфікованих можуть розвинутися такі серйозні хвороби, як туберкульоз, криптококовий менінгіт, важка бактеріальна інфекція, онкологічні захворювання та ін.

Проте, якщо виявити ВІЛ та дотримуватися призначеного лікування, можна досягти такого рівня, що кількість вірусу імунодефіциту людини в крові стає настільки мізерна, що він не проявляється в аналізі крові. До того ж ВІЛ-позитивні люди з пригніченим вірусом не можуть передавати його здоровим, навіть через статевий акт.
В Україні сьогодні доступне ефективне та безкоштовне лікування для всіх ВІЛ-інфікованих.

Швидкий тест можна зробити навіть у сімейного лікаря, у кабінетах інфекційних захворювань, у кабінетах «Довіра», в центрах СНІДу та ін. Це безкоштовно, безболісно і потребує лише краплі крові та 15 хв вашого часу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: