Чому санкції проти каналів – основа демократії, а не загроза їй

сигнал
фото ілюстративне

У суспільстві не стихають дискусії щодо заблокування каналів «112», «ZIK» та «Newsone». Журналісти та прихильники цих медій називають санкції «наступом на свободу слова».

Чому це не так, ІА Дивись.іnfo розглядала на прикладі демократичних держав.

Пропаганда – основний інструмент Кремля

Журналіст та керівник моніторингового центру ГО «Детектор медіа» Отар Довженко відзначає, що сама ідея про мовлення телеканалів, які підтримують країну-агресора у час війни, суперечить здоровому глузду.

«Мені невідомі випадки історії, аби держави під час війни дозволяли на своїй території вільно працювати медіа, які займаються неприхованою пропагандою на користь противника. Я погано уявляю ситуацію, за якої, наприклад, в Америці почав би мовити антиамериканський телеканал, спонсорований талібами, або в Південній Кореї — канал пропаганди ідей чучхе (ідеологія, розроблена лідером КНДР Кім Ір Сеном - прим. ред.). Думаю, їх або ніхто не намагається створити, або такі спроби припиняють на старті спецслужби, яким не доводиться виправдовуватись перед суспільством за «наступ на свободу слова», – ділиться Отар Довженко.

Захищатися, коли на твою країну нападають — не право, а обов’язок держави

«Пропаганда – не просто один з інструментів гібридної війни Росії проти України, а основний засіб, – додає фахівець. – Ця риторика допомагає Кремлю у війні проти України та підштовхує нашу державу до поразки і зникнення, до повернення у статус протекторату Росії. Елементи цієї риторики – прокремлівська пропаганда, заперечення російської агресії та окупації Криму, заклики до капітуляції («мир на умовах Росії») тощо. Захищатися, коли на твою країну нападають – не право, а обов’язок держави. Те, що ці медіа змогли виникнути, працювали практично без проблем і мімікрували під «українські» так довго — вже величезний прорахунок держави».

Чи дійсно в демократичних державах не належить блокувати медіа

9 лютого 2020 року Латвійська служба охорони ЗМІ, Національна рада електронних засобів масової інформації (NEPLP) заборонила розповсюджувати на території держави 16 російських телевізійних каналів: REN TV Baltic, НТВ Мир Baltic, Karusel International, НТВ Сериал, НТВ Стиль, НТВ Право, Киномикс, Наше новое кино, Родное кино, Индийское кино, Кинокомедия, Киносерия, КВН ТВ, Кухня ТВ, Бокс ТВ и HD Life. Підприємство SIA «TEM LV», що транслює вищеперераховані канали, є частиною холдингу Baltijas mediju alianse. Бенефеціару останнього висунули звинувачення в порушенні міжнародних санкцій. Напередодні NEPLP також припинила мовлення інших російських каналів:RT, RT HD, RT Arabic, RT Spanish, RT Documentary HD, RT Documentary, RT TV. Таке рішення прийняли через міжнародні санкції проти керівника російської державної телемережі Дмитра Кисельова. Він входить до санкційного списку ЄС через причетність до кремлівської пропаганди на підтримку анексії Росією Криму в 2014 році. Литва також заблокувала вищеперераховані канали.

У листопаді 2019 року NEPLP заборонила розповсюджувати на території Латвії ще 9 російських телеканалів: «Время: далекое и близкое», «Бобер», «Дом Кино», «Дом Кино ПРЕМИУМ», «Музыка Первого», «О! Поехали», «Телекафе», «Петербург – 5 канал». Йдеться про ЗМІ, що належать Юрію Ковальчуку, російському олігарху з оточення Володимира Путіна. В ЄС схвалила санкцію проти Юрія Кавальчука у зв’язку з його причетністю до російсько-української війни. Також NEPLP заборонив «Росію РТР», за «систематичну мову ненависті та військові змови проти України, включно з відкритими закликами вбивати українських громадян».

4 лютого 2021 року (кілька днів тому!) Регулятор з питань мовлень Великобританії Ofcom заблокував китайський канал CGTN. З’ясувалося, що канал має стосунок до Комуністичної партії Китаю і ретранслює її ідеологію на території ВБ.

У жовтні 2017 року Ofcom відзначив, що телеканал Fox News є відверто прореспубліканським та протрампівським. Його мовлення на теренах Великобританії суперечить принципам об’єктивності і не транслює альтернативні погляди. У серпні 2017 року канал Fox News припинив трансляцію у ВБ.

У серпні 2013 року США припинила трансляцію арабського новинного телеканалу Al Jazeera через те, що останній висловлював антиамериканські погляди. Саудівська Аравія, Єгипет, ОАЕ і Бахрейн також звинуватили Al Jazeera у провокаціях до терору. Також канал заблокували в Ізраїлі.

У липні 2020 року Наглядова рада з питань радіо та телебачення Туреччини (RTUK) на 5 днів блокували канали Halk TV and TELE1 за образу честі та гідності публічних осіб. Тоді представник RTUK Мердан Яхардах також відзначив, що канали можуть втратити ліцензію назавжди, якщо не врахують зауважень. Зрештою RTUK відновила мовлення телеканалів.

У березні 2020 року уряд Індії заблокував два малаяномовні канали, оскільки вони «суб’єктивно висвітлювати протести» у Делі. Канали Asianet News і Media One News призупинили мовлення на 48 годин.

Про коротко- та довгострокові ефекти санкцій

Директор з досліджень Центру контент-аналізу Артем Захарченко каже, що почасти позитивні зрушення відбулися негайно.

«Всі глядачі зазначених каналів уже мігрували на інші новинні телеканали. Зросла аудиторія окремих не проросійських каналів: «Прямого», «24», «5 канал». (Частка «Прямого» зросла з 1,3% від загальнонаціонального ефіру до 2,2%. Себто аудиторія зросла майже на 90%. У перший день відключення 3 лютого у порівнянні з 2 лютим за аудиторією «18+, Вся Україна» частка «24 каналу» зросла з 0,38% до 0,40%, «5 каналу» — з 0,76% до 0,83%, «Еспресо» — з 0,87% до 0,90%, – ред.) Ймовірно, це сталося за рахунок тих глядачів холдингу Медведчука, які не були переконаними виборцями ОПЗЖ, а просто були схильні споживати телеконтент некритично. У Центрі контент-аналізу ми з’ясували, що таких глядачів – 43%. Це один з реальних здобутків нинішніх санкцій, адже тепер у Медведчука буде менше шансів у чомусь таку аудиторію переконати», – пояснює фахівець.

Попри це, відзначає Артем Захарченко, санкції запізнілі.

«Частина глядачів, яка мала стійкі проросійські переконання, звісно, вже перебралася на телеканал «НАШ», зростання аудиторії якого було за останній тиждень найбільшим.(Якщо 2 лютого канал «НАШ» мав частку 0,47% за аудиторією «18+, Вся Україна», то 3 лютого вона сягнула 1,72%, – ред.) І цих людей не вдасться так легко переконати змінити їх політичні погляди. Крім того, проросійські меседжі тепер ефективно доносяться онлайн. Проросійських YouTube- та Telegram-канали збирають шалене охоплення. І це не завжди «брендові» канали на зразок Шарія чи «Политика Страны». Часто аудиторію під сотню тисяч залучають ноунейми з виразно пропагандистським наповненням. І ці канали впливають не лише на молоду аудиторію, як досі вважають деякі коментатори. Частки споживання Youtube є досить суттєвими в багатьох вікових сеґментах, аж до 70 років», – додає експерт.

Зеленський відмовився від проросійського електорату, бо і так його втратив

Блокування каналів не обмежується медійною сферою. Артем Захарченко прогнозує, що в проросійському таборі невдовзі послабиться вплив Медведчука, натомість зросте вплив власника телеканалу «НАШ» Євгена Мураєва, а також групи Дмитра Фірташа, який контролює «Інтер».

«Якщо ситуація не зміниться до наступних виборів, Фірташ матиме помітно більший вплив на рішення всередині цієї партії. На найвищому політичному рівні ухвалені санкції теж матимуть величезні наслідки, найперше завдяки своєму символізму. Зеленський остаточно відмовився від проросійського електорату, зрозумівши, що він його і так уже остаточно втратив. Варто очікувати інших кроків, які будуть знижувати підтримку проросійських партій», – пояснює фахівець.

Попри це, українцям не варто сподіватися на закриття «Інтеру» чи ТК «НАШ» – президенту не потрібні конфлікти з європейськими медіаорганізаціями.

«Найімовіірніше, Зеленський потужніше просуватиме проукраїнський порядок денний. Посилення російських обстрілів на Донбасі, яке вже почалося у відповідь на закриття телеканалів, буде використано для обґрунтування таких рішень. Таким чином, Зеленський може сподіватися на те, що навіть якщо його власний рейтинг буде невеликим порівняно з 2019 роком, він переможу Порошенка у другому турі. А от у парі «Зеленський»-«Бойко» поки що перемога чинного лідера держави виглядає не такою певною», – підсумовує медіаексперт.

Ірина СОКОЛОВСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: