Цього року в Україні закладено понад 5 мільярдів на лікування онкозахворювань

У Програмі медичних гарантій на 2021 рік на раннє виявлення та лікування онкозахворювань закладено понад 5 млрд грн. А також впроваджується новий пакет лікування та супроводу пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями.

Про це під час брифінгу повідомили в Нацслужбі здоров'я України.

«Загалом для лікування онкології передбачено пакети - хіміотерапевтичне лікування, радіологічне лікування і також лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічні захворювання. Тарифи на хіміотерапевтичне та радіологічне лікування у порівнянні з минулим роком буде збільшено з 1 квітня цього року», - сказано в повідомленні.

  • Тариф на хіміотерапевтичне лікування становитиме 25 529 грн. Через те, що лікування дітей з онкологією є довшим і забирає більше ресурсів закладу охорони здоров’я, тому за лікування дітей коефіцієнт становить 3,555. Тобто лікарня отримає утричі більшу суму за лікування пацієнтів до 18 років.
  • Тариф на радіологічне лікування становитиме 36 533 грн. У цьому пакеті підвищуючий коефіцієнт буде використовуватись для оплати тим закладам, які мають лінійний прискорювач, гамма-ніж чи кіберніж. Цей коефіцієнт становить 1,5.

За пакетами хіміотерапевтичного та радіологічного лікування пацієнти з клінічно та морфологічно підтвердженим діагнозом отримують безоплатно лабораторні та інструментальні дослідження, власне терапію, стаціонаре або амбулаторне лікування, знеболення та ліки з Нацпереліку.

Лікування та супровід пацієнтів з гематологічними та онкогематологічними захворюваннями у амбулаторних та стаціонарних умовах виділили в окремий пакет, адже в Україні щороку виявляють приблизно 12 тис. випадків злоякісних захворювань лімфатичної та кровотворної системи.

Тариф за лікування одного пацієнта з онкогематологічними захворюваннями у Програмі медичних гарантій 2021 становитиме 54 493 грн. До нього застосовуються коригувальні коефіцієнти 3,008 за лікування дітей та 0,824 за лікування дорослих.

Тобто за лікування дітей заклад отримуватиме більше коштів.

У 2020 році діагностика входила в пакети радіологічного та хіміотерапевтичного лікування. У цьому році, щоб зробити програму зручнішою, діагноз у пацієнтів з підозрою на онкологічне захворювання та тих, знаходиться в ремісії, встановлюватимуть за амбулаторним пакетом. Якщо людині клінічно та морфологічно встановили діагноз, то подальша діагностика вже буде відбуватися в межах пакетів хіміотерапевтичного та радіологічного лікування.

Також збережуться 6 пакетів для раннього виявлення онкології в амбулаторних умовах

  • це мамографія,
  • цистоскопія,
  • гістероскопія,
  • бронхоскопія,
  • колоноскопія
  • гастроскопія.

У пакетах ранньої діагностики онкології є обмеження щодо віку пацієнтів. Проте це не означає, що молодші пацієнти не можуть отримати послугу безоплатно. Вони отримують її за амбулаторним пакетом за наявності направлення лікаря первинки чи лікуючого лікаря.

Оперативні втручання пацієнтам з онкологією виконуватимуть за пакетом хірургії. Коли пацієнти з онкологією досягають ремісії, їхній супровід відбувається за амбулаторним пакетом. Якщо пацієнт потребує паліативної допомоги, він може отримати її за пакетом стаціонарної або мобільної паліативної допомоги.

«Детальний опис послуг, які входять в ці пакети, можна знайти на сайті НСЗУ тут. Наразі вони не фінальні і потребують затвердження у Міністерстві охорони здоров’я», - додають у відомстві.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: