Чому видобутий в Україні газ коштує 2,6 гривні, а продають по 6,99

газ77

Газ, який видобуто в Україні і має нижчу собівартість, йде не на експорт, а на потреби українського населення.

Про це розповів виконувач обов’язків міністра енергетики Юрій Вітренко в інтерв’ю Радіо Свобода.

«Ті, хто розбирається, знають, що ми (причому ми — це мається на увазі державна компанія «Укргазвидобування») видобуваємо і відпускаємо приблизно стільки ж товарного газу, скільки споживає населення як безпосередньо, так і через теплокомуненерго, централізоване опалення», — сказав він.

«Ми знаємо, і це теж не велика таємниця, що собівартість видобутку — до речі, вона зросла дуже сильно, і це теж питання до ефективності діяльності «Нафтогазу», — приблизно 2,6 гривні. Тобто в 2−3 рази менше, ніж ціна, яку зараз платить населення. Потрібно ще враховувати тариф на передачу. Але, в принципі, в будь-якому разі собівартість набагато менша, ніж ринкова ціна».

«Але цей газ не йде ні на який експорт. Тобто газ, видобутий в Україні, як я і сказав, йде на потреби населення».

«Собівартість, умовно, 2,6 гривні, чому б не продавати по 2,6 гривні, а навіщо продавати по 6,99? Пояснюю. Тому що багато людей не можуть платити навіть по 2,6 гривні. Тому що є пенсіонери, інваліди, є багато людей, які отримують субсидію. І ці субсидії потрібно з чогось платити».

«Далі. Є податки. І є оператор ГТС, який обслуговує труби високого тиску. Це теж витрати. Тому, якщо буде працювати «Нафтогаз» тільки за собівартістю, «Нафтогаз» тоді не буде платити достатню кількість грошей до держбюджету через податки, через дивіденди, тобто частину прибутку, а «Нафтогаз» практично весь прибуток платить в бюджет — здається 95% – то і не буде грошей в держбюджеті, перш за все на ті ж субсидії. Крім того, ми розуміємо, що держбюджет — це зарплати вчителям, медикам, це пенсії, це витрати на оборону».

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: