Палаючий транспорт: чи безпечно львів'янам їздити в трамваях і автобусах

техніка6

Зима посеред зими застала Львів зненацька. За останні два тижні, відколи знизилась температура, а кількість опадів значно збільшилася, містяни відчули зміни в роботі транспорту.

Зима посеред зими застала Львів зненацька. За останні два тижні, відколи знизилась температура, а кількість опадів значно збільшилася, городяни відчули зміни в роботі транспорту.

Йдеться як про типові проблеми, на кшталт нерегулярного курсування, так навіть і про загорання. Вже в лютому в місті загорівся трамвай №2 на перехресті вулиць Степана Бандери та Коперника. Також, за повідомленням надзвичайників, зайнявся автобус №14. Одне з останній повідомлень – у мікроавтобуса, що курсував за маршрутом 44, відмовили гальма.

Чи безпечно їздити у львівському громадському транспорті ІА Дивись.іnfo запитала у фахівців і керівників електро- та автотранспортних підприємств.

Попри нестандартні ситуації транспорт безпечний

Андрій Свищо, керівник «Львівелектротрансу» запевняє, що у місті пересуватися трамваями і тролейбусами безпечно, однак додаткових клопотів завдала велика кількість опадів.

«Електротранспорт дуже залежний від погодних умов, а особливо від снігопадів і злив, оскільки електрика і вологість – це несумісні речі. Ми мали величезні труднощі на початку минулого тижня, коли випала аномальна кількість опадів. Це фактично паралізувало на один день весь рух у сихівському напрямку, де ми змушені були в прямому значенні слова відкопувати трамвайні вагони з метрових переметів. Ми застосовували для цього всю спецтехніку, яку для цього маємо: 3 снігоприбиральні вагони, один піскопосипальний вагон і 4 одиниці транспорту – трактори з ковшами. Ця техніка й донині працює в цілодобовому режимі, розчищає не лише колії, а й зупинки, запасні колії для технічної зупинки. Нині транспорт курсує», – каже Андрій Свищо.

Щодо загоряння трамваю №2 на Коперника, то у «Львівелектротрансі» кажуть, що першу версію – про коротке замикання в щитку – комісія не підтвердила. Тому зараз розглядають іншу версію, а саме – загорання приладу обігріву (пічки) в самій кабіні водія.

«Загоряння сталося, ймовірно, внаслідок того, що прилади опалення, які є сертифікованими, і ми закупили їх у постачальника, виявилися бракованими. Це така річ, на яку ми не впливаємо. Це один із негативних моментів нашої економії на всьому. Ми проводимо тендери і шукаємо найдешевшого постачальника пічки. Оце і є наслідок – закупівля неякісних пристроїв», – каже керівник «Львівелектротрансу».

Попри інцидент, Андрій Свищо запевняє, що їздити у львівському електротранспорті абсолютно безпечно: «Всі служби працюють, всі трамваї щоденно перевіряють».

Зокрема там зауважили, що багато типів трамваїв (зокрема берлінські) відчиняють двері назовні. Коли працює техніка, то нагортає сніг на посадкові платформи. А тому інколи заклинює дверні механізми.

«Зараз вже під ногами каша, і люди ногами заносять багато снігу. Відбувається обледеніння механізмів, які фіксують двері – відчиняють чи зачиняють. Це все наслідки погодних умов», – зазначив Андрій Свищо.

Чому в трамваях холодно

Минулого тижня у «Львівелектротрансі» закликали пасажирів виходили лише через передні двері – мовляв, таким чином зможуть зберегти тепло. Однак львів'яни скаржаться, що у вагонах однаково нестерпно холодно. Як пояснили у «Львівелектротрансі», опалення вмикають лише на кінцевій зупинці, коли вагон стоїть на запасній колії. Далі прилади відключать, аби не перевантажувати мережу, і трамвай впродовж руху до наступної кінцевої зупинки їде без опалення.

«Щодо скарг пасажирів, то потрібно розуміти, що на сьогодні ціна на електроенергію виросла з початку року на 40%. Це, відповідно, створює певні труднощі. Ми в бюджеті закладали одні цифри, а зараз вони зовсім іншими. Тому ми й звертаємось до пасажирів, аби вберегти тепло, щоби вони користувались лише передніми дверима. Ми прогріваємо  трамвай на кінцевих зупинках, щоби зберегти температуру не нижче +10. Але якщо в транспорті відчиняються всі двері, то, як би не було тепло, температури не вбережемо, все швидко охолоджується», – каже Андрій Свищо.

А що з автобусами

Прикрі випадки стаються не лише з трамваями чи тролейбусами. Минуло тижня, за кілька днів після загорання трамваю, вранці загорівся автобус №14, що курсує з Рясного на Сихів. Цей маршрут обслуговує приватне підприємство «Міра і К». Його керівник Іван Велійка нас запевнив, що по згаданому випадку провели розслідування і факту загоряння там не виявили взагалі.


«Загоряння 14-го автобусу не було взагалі. Це був розрив патрубка охолоджуючої рідини, яка потрапила під тиском на гарячий двигун, і це насправді був випар. Пожежну викликали, адже водій не зрозумів, що відбувається. Потім проведи дослідження – загоряння не було. Через дві години автобус поїхав далі працювати на Львів», – сказав Велійка.

У підприємстві також скаржаться, що на автобусах помітно позначаються аномальні снігопади.

«Якщо дороги у місті більш-менш прочищені, то дороги до автопарків практично не чистять. На територіях автопарків підприємства самі забезпечують прибирання снігу. Погано очищають кінцеві зупинки. Зараз, коли сніг став рихлий, автобуси пробуксовують і виходять з ладу. Тому як автотехніка, так і підприємства дуже важко реагують на такі снігові замети», – зазаначив Велійка.

Однак перевізники також запевняють, що автотранспорт  у місці для пасажирів цілком безпечний.

«Можу сказати, що небезпеки практично немає. Факти загоряння автобусів траплялися завжди. Не лише приватні перевізники експлуатують вживану техніку. Бувало загоряння практично нових автобусів, які експлуатують комунальні підприємства. Тому справа не в тому, що, мовляв, стара техніка і вона загоряється. Є певні недоліки в системі електрообладнання і вони можуть вилізти якимось чином, але великих проблем у Львові не спостерігали», – зауважив перевізник.

Те, що з ладу можуть вийти також нові автобуси, підтверджує і Святослав Товстига, засновник ГО «За якісний транспорт».

«Щодо автобусів, то за останні кілька днів маємо дві історії. Один автобус загорівся, а друга історія, коли поламався новий «Мерседес». Ночував біля автостанції через те, що, ймовірно, там потрапив сніг. У нових автобусах вся система йде знизу і це призвело до набиття снігу.

У 14-му автобусі там дещо інша ситуація. Це газобус, який заправляють пропаном. За деякими дослідженнями, які проводили ЗМІ, російський пропан-бутан дуже низької якості з часточками повітря. З перепадом температури можливе замерзання і, як наслідок, можуть бути різні ситуації. Прикладом є Дніпро. Там накупили сотні таких автобусів, які мають зараз проблеми через газ низької якості, що може замерзати.

Сьогодні є нова історія, коли на маршруті №44 в «Еталоні» відмовили гальма. Автобус перевізника 2004 року випуску, тобто йому вже 17 років. І я веду до того, що краще купувати 10-річні вживані автобуси, ніж використовувати те, що зараз їздить на дорогах міста. За надійністю вони набагато гірші», – зазначив транспортний експерт.

Також він переконаний, що якщо належно прибирати дороги, то ситуацію можна виправити.

«Згідно з чинним законодавством, має бути та норма транспорту, яка відповідає кількості кілометрів доріг. Вся шляхова мережа сумарно становить 1400 кілометрів. Ми її прибираємо всього лише сотнею одиниць техніки. Належно прибрати дороги такою кількість складно», – каже Святослав Товстига.

Уітм, автобусні перевізників вважають, що загалом ситуація в місті з перевезенням є регульованою. І зазначають, що за  другий складний тиждень погодніх умов не було ДТП з потерпілими.

«На підприємствах проводять інструктажі з водіями стосовно того, щоб була посилена увага на безпеку пасажирів», - наголосив Іван Велійка.

Поради пасажирам, як вберегтись під час пожежі у транспорті

Уважним на дорозі у будь-який час доби і незалежно від погодних умов має бути не лише водій, а й пасажир. Слід дотримуватись найпростіших правил користування транспортом. Зокрема у ДСНС у Львівській області дали кілька порад, як вберегти себе під час надзвичайних ситуацій.

Якщо пасажир у транспорті помітив загорання чи задимлення в салоні, слід негайно повідомити про це водія та службу порятунку.

Водій повинен негайно зупинити транспортний засіб, повідомити рятувальників, провести евакуацію пасажирів та до прибуття рятувальників прийняти заходи з ліквідації загорання.

Пасажири після зупинки транспортного заходу повинні негайно покинути транспортний засіб.

Також під час евакуації допомагати людям похилого віку вагітним та дітям.

Тетяна ЯВОРСЬКА

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Реклама
Новини від партнерів

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: